Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ

 του Μανώλη Κοττάκη
Απογοητευμένοι νεοδημοκράτες επιστρέφουν στην παράταξη
Η ουρά έξω από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την ημέρα της ονομαστικής εορτής του ήταν μεγάλη. Κόσμος πολύς περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά της οδού Παναγή Κυριακού, για να του πει από κοντά ευχές. Ηταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ -για να χρησιμοποιήσω αυτούσια φράση του πρωθυπουργού- έκανε double score στις δημοσκοπήσεις απέναντι στη Ν.Δ., η διαφορά ήταν διψήφια. Κατά το μεσημέρι πέρασε να ευχηθεί στον Καραμανλή ένα μεσαίο κομματικό στέλεχος από τη Μακεδονία. Ψηλός, γεροδεμένος, αγέρωχος, δεν έδειχνε να τον απασχολεί η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι κάνεις, Αποστόλη; (στην τύχη το όνομα) τον ρώτησε ο Καραμανλής, που είχε να τον δει πολλά χρόνια.

Γυαλίζω τις σάλπιγγες, πρόεδρε! απάντησε και φωτίστηκε όλο το πρόσωπό του. Το επανέλαβε μάλιστα, για να δώσει έμφαση.
Ακόμη και κάποιοι που είναι μυημένοι στα εσωκομματικά, δεν κατάλαβαν τον υπαινιγμό, θεώρησαν ότι αναφερόταν σε επιστροφή Καραμανλή. Δεν εννοούσε αυτό όμως. Η μεταφορά του στόχευε να δείξει την προετοιμασία που γίνεται στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούσε τελειωμένη.

«Γυαλίζω τις σάλπιγγες» σημαίνει ότι απογοητευμένοι και αποσυρθέντες νεοδημοκράτες της προηγούμενης περιόδου βγαίνουν ξανά στην κυκλοφορία, για να υπερασπιστούν την παράταξή τους. Προσοχή, όχι το κόμμα τους, την παράταξή τους. Είναι όλοι τους καλοί πατριώτες, δεν επιδόθηκαν σε ακτιβισμούς στη διάρκεια του επταμήνου, αλλά έχουν ένα... κακό: Οταν τους περάσει η τσατίλα για το κόμμα και θεωρήσουν ότι πρέπει να βγουν μπροστά, δεν τους σταματά καμία δύναμη. Ειδικώς αν προκληθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν ξέρει καθόλου την κεντροδεξιά παράταξη, διέπραξε ένα σοβαρό λάθος με τις εκλογές. Υποτίμησε αυτή την παράταξη και συνεχίζει να την υποτιμά.
Οσο περισσότερο επιτίθενται τα στελέχη του στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον χαρακτηρίζουν «μεταβατικό» (ενώ ο Τσίπρας με 40 βουλευτές μείον είναι... κανονικός) τόσο αυξάνουν τους παλιούς αγωνιστές που σηκώνονται από τον καναπέ και ψάχνουν τη σάλπιγγα. Ο Μεϊμαράκης, τον οποίο πολλοί κακίζουν για τις επιθέσεις που εξαπολύει στον Τσίπρα -δηλαδή, τι έπρεπε να κάνει, να του πετάει λουλούδια;-, γνωρίζει άριστα την ψυχολογία της παράταξης και των αδρανοποιημένων στελεχών της. Βάζοντας φωνή, τους δίνει αξιοπρέπεια και τα βγάζει από τη γωνία. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τον Αύγουστο για να αυξήσει τη συσπείρωση, μέγεθος με σημασία σε αυτές τις εκλογές, δεδομένης της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος επιμένει να μην το καταλαβαίνει θα διαισθανθεί τη διαφορά στις συγκεντρώσεις της Ν.Δ., τότε που θα ηχήσουν ξανά οι σάλπιγγες.
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου