Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

New Europe: «Μελέτη δικαιώνει την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή» - Καταρρίπτει την προπαγάνδα και δείχνει τους υπεύθυνους της κρίσης

Με τον τίτλο «Μελέτη δικαιώνει τον Καραμανλή», η εφημερίδα "New Europe" που εκδίδεται στις Βρυξέλλες αφιερώνει το κύριο άρθρο της στη συλλογική μελέτη γνωστών οικονομολόγων «Η Ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010. Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης».
 Η μελέτη αναλύει εξονυχιστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, και ρίχνει φως στα αίτια και τους υπεύθυνους για την ελληνική κρίση. Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν αναζητήσει τα αίτια στη διακυβέρνηση Καραμανλή, των ετών 2004-2009, η σύγκριση μεταξύ όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, μέχρι το 2010, δείχνει μάλλον το αντίθετο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα και ότι δεν ήταν εκείνη που οδήγησε καθοριστικά στη δημιουργία υπερβολικών ελλειμμάτων και χρέους.

Ειδικότερα, το άρθρο επισημαίνει ότι συχνά παραγνωρίζεται από τους σχολιαστές μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων το επίπεδο του χρέους πριν από το 2004, αλλά κυρίως το αυξημένο επίπεδο των τόκων, τοκοχρεολυσίων και των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων που κλήθηκε να αποπληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή μετά το 2004 καθώς και τις πληρωμές για στρατιωτικές δαπάνες που είχαν κληροδοτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση σε σχέση με τη διόγκωση του δημόσιου τομέα, για την οποία κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύουν ότι, το 2009, ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα παρέμεινε στα επίπεδα του 2004, επίπεδα χαμηλότερα ή ίδια με εκείνα του μέσου όρου της ΕΕ και του ΟΟΣΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου