Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Δεν επιτρέπεται να γελοιοποιείς οτιδήποτε θεωρείται ιερό και όσιο για κάποιους άλλους


 

Της Στεφανίας Λυγερού

Χθες άκουγα συζήτηση για το θέμα της γαλλίας όπου βγήκε ένας εξαιρετικός κύριος και είπε τα εξής απλά: είναι λάθος να γελοιοποιείται οτιδήποτε θεωρείται ιερό για μία μερίδα ανθρώπων. Δηλαδή θεωρείτε σωστή την τρομοκρατική επίθεση (πέσαν να τον φάνε).

Όχι, είπε (καμιά δεκαριά φορές), δεν θεωρώ σωστή την επίθεση, αλλά λύση δεν ψάχνετε να βρείτε; Ε, η λύση δεν είναι να στοχοποιηθούν και να περιθωριοποιηθούν οι ισλαμιστές, αλλά να είμαστε (οι του δυτικού κόσμου, οι «πολιτισμένοι») πιο προσεκτικοί και να μην προκαλούμε. Τι εννοείτε πιο προσεκτικοί, να απαγορευτεί η σάτιρα; (άρχισαν πάλι οι δημοσιογράφοι), να καταπατηθεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου; Δεν είπα να απαγορευτεί, υπάρχει κι ένα όριο στην ελευθερία του λόγου, είπε ο εξαιρετικός, δεν μπορεί να με φωνάζει ένας στον δρόμο ηλίθιο και να μου πει έχω το δικαίωμα λόγω της ελευθερίας του λόγου.

Κι επειδή όλοι οι εντεταλμένοι πατάνε στο ότι η εφημερίδα γελοιοποιούσε όλες τις θρησκείες, δεν ξέρω πόσοι θα βρίσκαμε χαριτωμένο το χιούμορ τους αν ξεφτίλιζαν την Παναγιά! Επίσης, όταν κάποια φυλλάδα των δυτικών «πολιτισμένων» γερμανών ασέλγησε πάνω στο άγαλμα της Αφροδίτη, εμείς, που τα δικά μας ιερά θίξανε, δεν σκεφτήκαμε «έλα μωρέ, καλαμπούρι κάνουν οι γερμανοί», ούτε είπαμε έχουν το δικαίωμα επειδή η σάτιρα δεν πρέπει να έχει όριο. Και μπορεί, επειδή είμαστε πολιτισμένοι δυτικοί, βόμβα να μην τους βάλαμε, αλλά πολλοί από εμάς πολύ θα το θέλαμε!

Τέλος.. Όταν πήγα Κωνσταντινούπολη και επισκέφτηκα την Αγιά Σοφιά θίχτηκα και στεναχωρήθηκα βαθύτατα που την είχαν βεβηλώσει, που δεν την διατηρούν ως ιερό χώρο αλλά την χρησιμοποιούν σαν κτίσμα (είχαν οργανώσει μία έκθεση ζωγραφικής μέσα στην εκκλησία όταν ήμουν εκεί). Κατά τύχη, αμέσως μετά το ταξίδι μου στην τουρκία πήγα Θεσσαλονίκη, και καθώς τριγυρνούσα πέρασα έξω από ένα παλιό τζαμί και είδα ότι μέσα είχαν έκθεση του Σπαθάρη για τον καραγκιόζη!! Παρότι έχω εμπάθεια με τους τούρκους στεναχωρήθηκα εξίσου.

Το δίκαιο είναι ένα και υποχρεωτικά ισχύει για όλους: Δεν σου επιτρέπεται να βεβηλώνεις/γελοιοποιείς οτιδήποτε θεωρείται ιερό και όσιο για κάποιους άλλους.

Υ.Γ. Ποιος ωφελείται άραγε από την στοχοποίηση των ισλαμιστών, ποιος δημιούργησε/κατασκεύασε/εφηύρε τους τζιχαντιστές, ούτε που μου πάει ο νους.


Κεντρική Φωτογραφία: Μου την έστειλε μία φίλη για να γελάσουμε λίγο κι εμείς οι χριστιανοί με το καλαμπούρι της φυλλάδας. "Πατήρ, Υιός κι Άγιο Πνεύμα" στο εξώφυλλο του περιοδικού Charlie Hebdo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου