Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ποια είναι η αλήθεια για τη ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο;

Τελικά ποια είναι η αλήθεια για τη ζημιά στα ροδάκινα από το ρωσικό εμπάργκο; Και γιατί ακούμε μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς που λένε ότι καταστράφηκαν και δε λέμε κουβέντα για τους γουναράδες της Καστοριάς ή ακόμη και για τους φορτηγατζήδες που έχασαν δεκάδες μεταφορές;
Ένα μεγάλο κουβάρι μοιάζει η υπόθεση με τις αποζημιώσεις. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δώσει μόλις 125 εκατ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Ψίχουλα για μια υπόθεση που η ΕΕ την ξεκίνησε με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και αυτή έπρεπε να πληρώσει τη ζημιά.
Από την άλλη, αρμόδιες πηγές λένε ότι για τα ροδάκινα θα δοθούν έως 30 εκατ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, άρα τι θα πάρουν οι Έλληνες; Και πάλι ψίχουλα.
Η ΕΕ λέει ότι αποζημιώνει τα προϊόντα που είναι στο χωράφι και θα σαπίσουν επειδή δεν μαζεύονται κι όχι όσα έχουν μαζευτεί και μπορεί να διατεθούν σε άλλες αγορές. Αλλά και πάλι η… τσιγκουνιά των Βρυξελλών δεν έχει προηγούμενο. Οι ζημιές δεν είναι λαχανάκια Βρυξελλών για να τις αντιμετωπίζουμε με τέτοιο τρόπο.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει ποια είναι η ζημιά για την Ελλάδα. Στην Αρχή μίλησαν για 400 εκατ. ευρώ, μετά έπεσαν στα 150-180 εκατ. ευρώ. Έπειτα ακούστηκε για 50 εκατ. ευρώ και στο τέλος μιλάνε για 20-30 εκατ. ευρώ για όλα τα προϊόντα κι όχι μόνο για τα ροδάκινα.
Ακούγαμε από την αρχή ότι οι ροδακινοπαραγωγοί καταστράφηκαν ολοσχερώς αλλά στη συνέχεια μάθαμε ότι η μισή παραγωγή είχε ήδη πουληθεί και πάει στη Ρωσία. Επίσης, μάθαμε ότι τα αδιάθετα προϊόντα που επέστρεψαν από τα ρωσικά σύνορα διατέθηκαν σε άλλες αγορές στα Βαλκάνια και αλλού ή πουλήθηκαν έστω και σε χαμηλές τιμές. Επομένως η καταστροφή δεν ήταν ολοσχερής, ούτε πήγαν στις χωματερές τα φρούτα όπως επέμεναν οι παραγωγοί ότι έπρεπε να γίνει.
Αν λοιπόν έχουν μείνει μερικές χιλιάδες τόνοι γιατί βρε αδερφέ δεν τα μοιράζετε στους φτωχούς. Θα σας φιλούσαν τα χέρια οι άποροι αν τους δίνατε από 5 κιλά νεκταρίνια. Και τα υπόλοιπα κάντε τα κομπόστα και μοιράστε τα στα σχολεία. Όλο και κάποιο κονδύλι θα βρεθεί για να καλύψει τα έξοδα. Προς τι η εμμονή να πάνε τα προϊόντα στις χωματερές;
Προφανώς και δε γνωρίζουμε τι ζόρια τραβάνε οι παραγωγοί στην Ημαθία και αλλού. Ωστόσο, όλος αυτός ο ντόρος για τεράστια καταστροφή των αγροτών (όλων ανεξαιρέτως) από το ρωσικό εμπάργκο μάλλον εξυπηρετεί τη μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δυνάμεων που θέλουν να φέρουν το χάος για να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Θυμάστε στην αρχή της κρίσης που στην Κουμουνδούρου έκαναν συσκέψεις και έστελναν κλιμάκια στην περιφέρεια για να καταγράψουν τις ζημιές και να στηρίξουν τους αγρότες; Που είναι όλοι αυτοί τώρα; Έκαναν καταγραφή, μίλησαν με παραγωγούς; Ή μήπως έτσι για να γίνεται ντόρος και να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους ξένους. Μέχρι και να αντισταθούμε στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και να πάμε τα προϊόντα μας με το έτσι θέλω στη Ρωσία είχαν πει οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε τελικά όλη αυτή η επανάσταση;
Η ουσία είναι πράγματι ότι υπήρξε ζημιά σε πολλούς παραγωγούς και πρέπει να αποζημιωθούν. Αλλά να πληρωθούν για την πραγματική ζημιά κι όχι να τους κόψουν τσεκ του τύπου «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», μια πρακτική που κατέστρεψε τη χώρα. Αυτά είναι λαϊκισμός του χειρότερου είδους και οι παραγωγοί πρέπει να ξέρουν πλέον που πατάνε και που βρίσκονται.
Από την άλλη πρέπει επιτέλους και ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί. Αντιπολίτευση τέτοιου τύπου φέρνει τη χώρα πίσω και σίγουρα δεν προσφέρει τίποτε στον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου