Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία πλησιάζουν οι ΗΠΑ.

Όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία πλησιάζουν οι ΗΠΑ μετά το πολιτικό αδιέξοδο για τη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο θέμα του προυπολογισμού. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν «πυρά» μεταξύ του ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και πολλές χώρες εκφράζουν την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε «χαοτική» και «καταστροφική» μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών. Στο διάγγελμα του ανέφερε ότι η  στάση πληρωμών θα δημιουργούσε τον κίνδυνο εισόδου σε βαθιά ύφεση και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους «κατασκευασμένες» κρίσεις κάθε λίγους μήνες.
«Όποτε κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτεται η αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για οτιδήποτε, αλλά προτρέποντάς τους να αυξήσουν το όριο χρέους χωρίς όρους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να υπάρξει μόνιμη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη ρουτίνα του εκβιασμού μέρος της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε ο αμερικανός ηγέτης. «Είμαι αισιόδοξος ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού, καθώς μια ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία της χώρας θα είναι πολύ χειρότερη από το λουκέτο. Εν συνεχεία ο Ομπάμα είπε ότι «εάν χρεοκοπήσουμε εμείς, ο κόσμος θα πέσει σε ύφεση».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση την Πέμπτη ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας και πρόσθεσε «κοινή λογική και συμβιβασμός δεν είναι απαγορευμένες λέξεις, δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό σε αυτές τις λέξεις».
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα τρόπο», κατέληξε βάζοντας στο στόχαστρο τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τον Μπένερ λέγοντα του πώς «θα έπρεπε να είχες αποδεχτεί τη συμφωνία που σου πρόσφερα το 2011 για το όριο του χρέους».
Ο Μπένερ «σήκωσε το γάντι» και δήλωσε απογοητευμένος από την άρνηση του Μπάρακ Ομπάμα να διαπραγματευτεί για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους.
Ο Μπένερ κατήγγειλε ότι ο Ομπάμα επιμένει «σε μια άνευ όρων παράδοση» των Ρεπουμπλικάνων προτού δεχθεί να διαπραγματευτεί, απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει διαπραγμάτευση» για τη μείωση των μακροπρόθεσμων ελλειμμάτων των ΗΠΑ.
«Θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού χωρίς να κάνουμε κάτι για αυτό που μας οδηγεί στο να δανειζόμαστε περισσότερα χρήματα και να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Μπένερ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου