Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Κάθειρξη 20 ετών και δήμευση περιουσίας για τον Άκη Τζοχατζόπουλο


Τις ανώτερες ποινές που μπορούσαν να επιβληθούν για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, επέβαλε τελικά το δικαστήριο στον Ακη Τσοχατζόπουλο και την παρέα του.
Ο πρώην υπουργός «έφαγε» 20 χρόνια αλλά είναι άγνωστο πόσο θα μείνει στη φυλακή λόγω ηλικίας.
Οι λοιπές αποφάσεις έχουν ως εξής:
Αστέριος Οικονομίδης πρόταση – ποινή 12 έτη,
Φρόσω Λαμπροπούλου πρόταση – ποινή 13 έτη,
Νικόλαος Ζήγρας πρόταση – ποινή 6 έτη,
Γιώργος Σαπχατζίδης 13 έτη,
Αρετή Τσοχατζοπούλου πρόταση 10 έτη, ποινή 12 έτη
Βίκυ Σταμάτη πρόταση – ποινή 12 έτη,
Γιάννης Σμπώκος πρόταση – ποινή 16 έτη,
Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα πρόταση – ποινή 10 έτη,
Νικόλαος Γεωργουλάκης πρόταση – ποινή 10 έτη,
Παναγιώτης Σταμάτης πρόταση – ποινή 6 έτη,
Οράτιος Μελάς πρόταση – ποινή 10 έτη,
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης πρόταση – ποινή 10 έτη,
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου πρόταση – ποινή 6 έτη,
Φώτιος Αρβανίτηςπρόταση – ποινή 6 έτη,
Νικόλαος Καρατζάς πρόταση – ποινή 6 έτη,
Γιώργος Κωνσταντάτος πρόταση 6 έτη.ποινή 10 έτη
Επί των αναστολών, η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη πρότεινε η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη για τον Ν. Ζήγρα και την Αρετή Τσοχατζοπούλου καθώς έχει μονογονεϊκή οικογένεια. Για όσους δεν ήταν προφυλακισμένοι και προσωρινά κρατούμενοι προτείνει επίσης η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη – δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στη φυλακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κύκλο αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης ξεχώρισε ο κ. Κούγιας, καθώς προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο δημοσίου νοσοκομείου – απάντηση στις ιστολογικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη το καλοκαίρι. Στο έγγραφο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για «ινοκυστικές αλλοιώσεις».
Και δημεύσεις περιουσιών αποφάσισε το δικαστήριο
Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ , ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά που το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:
«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου