Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αμετανόητη για τα λάθη του ΔΝΤ η Λαγκάρντ


Αμετανόητη, ακόμη κι αν όλοι παραδέχονται τα τραγικά λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, εμφανίστηκε η Κρ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από τότε που σε έκθεσή του το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012 η Κ. Λαγκάρντ έχει άλλη άποψη. Στη συνέντευξη η δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο “mea culpa” από την πλευρά του ΔΝΤ και ρώτησε την κ. Λαγκάρντ εάν όντως υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας και εάν το Ταμείο τα… θαλάσσωσε στην περίπτωση αυτή.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως εάν το Ταμείο είχε συστήσει αναδιάρθρωση του χρέους τότε, θα προέκυπτε ένας ξεκάθαρος κίνδυνος διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αφού δεν υπήρχε κάποιο τείχος προστασίας.
Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, επρόκειτο για ένα θέμα σχετικά με το “πότε και πώς κόβεις το χέρι και με ποιο τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να απομακρύνεις τον φόβο να καταρρεύσει το όλο σύστημα”.
Η επιλογή που κάναμε, πρόσθεσε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι το τείχος προστασίας τους πρώτα, προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος.
“Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε συστήσει νωρίτερα (σ.σ. την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια μείζονα, μείζονα έκρηξη στο σύνολο της Ευρωζώνης” κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Στην ίδια συνέντευξη η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως από το επόμενο έτος θα υπάρξει θετική πορεία και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τονίζει όμως πως χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε δηλαδή. Δεν ξέρει για την έκθεση του ΔΝΤ η επικεφαλής της; Όχι βέβαια, αλλά είναι δύσκολο να παραδεχθείς ότι κατέστρεψες μια χώρα με τα εγκληματικά λάθη σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου