Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ, Αντιμέτωπος με έναν πολιτικό «όλεθρο»



Αντιμέτωπος με έναν πολιτικό «όλεθρο» σαν και αυτόν που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επιχειρεί να πείσει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας πώς είναι αναγκαίο ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Ανεξάρτητα αν τα στοιχεία που προβάλουν δήθεν για χρήση χημικών από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσσαντ είναι «μαϊμού» και αναξιόπιστα.

Διαβλέποντας τον κίνδυνο ο Μπάρακ Ομπάμα πέταξε το μπαλάκι στο Κογκρέσο, αλλά κινδυνεύει να υποστεί μία συντριπτική ήττα ο ίδιος και η αμερικανική εξωτερική πολιτική σε περίπτωση που το Κογκρέσο πει «όχι» σε ένα χτύπημα κατά τη Συρίας. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα σχέδια των «γερακιών» της υπερδύναμης κατά επίθεσης σε χώρα-«εχθρό» αμφισβητώντας πώς υπάρχει η νομική βάση για κάτι τέτοιο. Ήδη, το έχει πράξει ο αμερικανικός λαός.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν ξεκινήσει μία έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων προκειμένου να πείσουν τους λεγόμενους σκεπτικιστές στην αμερικανική Γερουσία να υποστηρίξουν το σχέδιο για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

«Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σήμερα ο Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, για σήμερα έχουν προγραμματισθεί μια σειρά από συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Είναι προφανές πώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει τον νυν υπερ πάντων αγώνα για να σώσει ότι μπορεί από την αξιοπιστία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών από τον Άσσαντ, υποστήριξε πώς αυτή ξεπεράστηκε στις 21 Αυγούστου και μάλιστα διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτό, αλλά δεν μπορεί να πείσει ούτε τα μέλη του Κογκρέσου που θεωρούν ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία παρακινδυνευμένο και αμφίβολής ωφελείας για τις ΗΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου