Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η Alvarez & Marsal έβγαλε νέο τραπεζικό σκάνδαλο στην Κύπρο. Η Blackrock στο Ελλάντα, έθαψε τα σκάνδαλα παρέα με Προβόπουλο – Στουρνάρα.


20130916-080029.jpgEκθεση – κόλαφο που θα έπρεπε να είχε στείλει πολύ κόσμο φυλακή και στην Ελλάδα. Δείτε την στη μόνιμη θέση, αριστερά.
Από 10 εκατομμύρια Ευρώ έλαβαν τρεις Κύπριοι και δύο Ρώσοι ως μίζες για την αγορά της Ρωσικής Τράπεζας Uniastrum από την τράπεζα Κύπρου το 2008. Οι ποινικοί ανακριτές της αστυνομίας, που διερευνούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην οικονομία της Κύπρου, εντόπισαν τη διαδρομή της μίζας των 50 συνολικά εκατομμυρίων που εμβάστηκαν σε πέντε εταιρείες, στον φορολογικό παράδεισο Belize island στην Καρα’ι’βική.

Σιγά σιγά αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τή διαδρομή που ακολούθησαν οι μίζες από την εξαγορά της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την τράπεζα Κύπρου το 2008. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πολίτης, οι ποινικοί ανακριτές της αστυνομίας που
διερευνούν τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί, φαίνεται ότι εντοπισαν τη διαδρομή των 50 εκατομμυρίων που αποτελούσαν μίζες και κατέληξαν στις τσέπες τριών Κυπρίων και δύο Ρώσων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε εταιρείες οι οποίες ενεγράφησαν από Κυπριακό δικηγορικό γραφείο το 2008, στον φορολογικό παράδεισο Belize island στην Καρα’ι’βική και ανήκουν στους τρείς Κύπριους και δύο Ρώσους οι οποίοι φαίνεται να έβαλαν στις τσέπες τους από 10 εκατομμύρια Ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το ΔΣ της της Τράπεζας Κύπρου έλαβε το 2008 το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για την εξαγορά του 80% της Uniastrum έναντι συνολικού ποσού 447 εκατομμυρίων Ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβανόταν και ένα ποσό 50 εκατομμυρίων που προοριζόταν για τη διεύρυνση του μετοχικού κεφαλαίου. Με βάση την έρευνα της Alvarez and Marshal ζητήθηκε από τους Ρώσους διευθυντές της Uniastrum να δώσουν στοιχεία για τα € 50 εκ που προοριζόταν για τη διεύρυνση του μετοχικού κεφαλαίου της Ρωσικής τράπεζας.
ΑΠΟ €10 ΕΚ. ΕΚΑΣΤΟΣ
Οι Ρώσοι διευθυντές αρνήθηκαν να δώσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς. Τα συγκεκριμένα χρήματα, € 50 εκ, αφού πρώτα πήγαν στη Μόσχα, αργότερα κατέληξαν στη νήσο Belize, στην Καρα’ι’βική, όπου και εμβάσθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς πέντε εταιρειών σε ισάριθμες δόσεις των € 10 εκ.

Μετά τη ανίχνευση της διαδρομής που ακολούθησαν οι μίζες το έργο των ποινικών ανακριτών γίνεται ακόμη πιό εύκολο, διότι το μόνο που απομένει είναι η διασταύρωση των ονομάτων για την ολοκλήρωση της διερεύνησης και η παράθεση των ονομάτων των εταιριών και των φυσικών προσώπων στα οποία ανήκουν οι εταιρείες και οι αριθμοί λογαριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες ανακριτικές πηγές, μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες αναμένεται την Κύπρο πολυμελής αντιπροσωπεία νομικών από τη Ρουμανία κάτι σαν την αντίστοιχη ΜΟΚΑΣ της Κύπρου οι οποίοι θα καταθέσουν στοιχεία και θα ενημερώσουν για την αγοραπωλησία της Μπάνκα Τρανσυλβάνια από την Τράπεζα Κύπρου. Να υπενθυμίσουμε ότι και σ’ αυτή την αγοραπωλησία φαίνεται ότι υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες. Σύμφωνα με το πόρισμα της Alvarez και Marsal η Τράπεζα Κύπρου το 2009 απέκτησε ποσοστού 9,7% στην Banca Transilvania επενδύοντας ποσό ύψους 58 εκατ ευρώ. Η επιχείρηση μάλιστα απόκτησης ποσοστού στην Banca Transilvania είχε λάβει την επωνυμία “Βεατρίκη”.
Η επένδυση αυτή, της τράπεζας Κύπρου σύμφωνα με την Alvarez & Marsal έγινε παρά τη συμβουλή που έλαβε η τράπεζα από ξένο οίκο ότι η προσπάθεια απόκτησης του ποσοστού της Banca Transilvania δεν ήταν συμβατή με τους όρους του ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει στη Ρουμανία.
http://www.sigmalive.com/news/local/65146#sthash.wGgalBvD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου