Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΛΥΓΙΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ! Στριπ-τιζ NSA και για υποκλοπές στην Ελλάδα: Αποκαλύφθηκε το "βαθύ λαρύγγι"! (vid)


Η Guardian δημοσιεύει το όνομα και την φωτογραφία ενός 29χρονου τεχνικού, Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενου στη CIA ως την πηγή για τις διαρροές, σχετικά με τις υποκλοπές τηλεφώνων κα διαδικτυακών επαφών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, από την NSA! \
Μάλιστα πηγές από την εφημερίδα αναφέρουν ότι έχουν στην διάθεσή τους τις χώρες στις οποίες γίνονται οι περισσότερες υποκλοπές από την NSA και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις!
Άλλωστε και το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του 2004-2008 (τουλάχιστον μέχρι τότε...) ήταν εμπλεκόμενα στελέχη της NSA που εργάζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποίοι φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση
"Δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ επειδή δεν έκανα τίποτα κακό", λέει σε δημοσίευμα στον Guardian ο 29χρονος βασικό στέλεχος για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).
Ο Σνόουντεν είναι πρώην τεχνικός της CIA και νυν εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας.
Απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.
Έπειτα από αρκετές ημέρες συνεντεύξεων, ο Guardian, η εφημερίδα που έφερε στο φως το πρόγραμμα παρακολούθησης, αποκαλύπτει την ταυτότητα του Σνόουντεν με δική του επιθυμία.
"Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω σπίτι μου" λέει ο 29χρονος, ο οποίος κρύβεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.
Ο Σνόουντεν συνέλεξε τα απόρρητα δεδομένα ενώ εργαζόταν στα γραφεία της NSA στη Χαβάη, όπου κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύντροφό του.
Αναφέρει ότι είχε "μια πολύ άνετη ζωή", με μισθό γύρω στα 200.000 δολάρια το χρόνο, σπίτι στη Χαβάη και μια σταθερή καριέρα.
Aλλά είχε τύψεις γιατί μερικές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακoλουθούνται από την NSA.
"Είμαι διατεθειμένος να τα θυσιάσω όλα αυτά επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο".
"Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό", είπε στην εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της
 
"Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες"., είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο πληροφοριοδότης δηλώνει ωστόσο ότι φοβάται για την αντίδραση των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζει, χωρίς να είναι βέβαιος, ότι θα του δοθεί άσυλο σε κάποια χώρα που δεν φοβάται τις αμερικανικές αντιδράσεις, πιθανώς στην Ισλανδία.
Οι αποκαλύψεις έριξαν φως σε δύο διαδοχικά μυστικά προγράμματα του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Το ένα αφορά τη συγκέντρωση από το 2006 στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Verizon, και πιθανώς και άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και το άλλο με την ονομασία PRISM, έχει ως στόχο να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω διαδικτύου σε εννέα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Hi5, το Yahoo! κλπ
Το πρόγραμμα PRISM υποτίθεται ότι είναι «νόμιμο» και είχε συζητηθεί στο Κογκρέσο όπου και πρόσφατα έλαβε εκ νέου άδεια.
Κατά την NSA το PRISM δεν ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα, αλλά «ένα εσωτερικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» και επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών, ενώ σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, «ήταν ευρέως γνωστό και είχε συζητηθεί δημοσίως από την στιγμή της εφαρμογής του το 2008».
Το πρόγραμμα PRISM υποτίθεται ότι δεν αφορά πολίτες των ΗΠΑ ή κάποιους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλους τους άλλους εκτός ΗΠΑ. Προφανώς αυτό είναι που αφορά και την Ελλάδα.
Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, και είπε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».
 
Πάντως μέσα σε λίγα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα του από τον Guardian, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετατράπηκε σε έναν λαϊκό ήρωα. Σε ένα «αριστερό» αμερικανικό blog γράφτηκε χαρακτηριστικά. «Είναι κρίμα που ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι 36 ετών στις 20 του Γενάρη του 2017, αλλιώς θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα και να τον ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρό μας».
 
Ο Guardian δημοσίευσε αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθούν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις από την εταιρεία Verizon, αλλά και διαδικτυακά δεδομένα από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook.
 
Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για την μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδυκτιακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA, την τελευταία δεκαετία. Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η εν λόγω μυστική υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου.
 
Στο μεταξύ, τη δίωξη του Σνόουντεν ζητά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Κίνγκ.
 
«Αν έκανε, στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξη του στο μέγιστο βαθμό του νόμου», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό.
 
Ο Σνόουντεν ωστόσο έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».
 
Οι υποκλοπές στην Ελλάδα από την NSA, όπως είχαν αποκαλύψει στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξή Τύπου που έδωσαν οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα γίνονταν μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία Vodafone και με τη χρήση 16 καρτοκινητών «σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου