Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η πρώτη σύλληψη μεγαλοτραπεζίτη για τις ευθύνες του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι γεγονός στην Ισπανία!


Πρόκειται για τον Μιγκέλ Μπλέσα, τέως πρόεδρο ενός από τα παλαιότερα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίας, της Caja Madrid που δεν υφίσταται πλέον. Οι δικαστές διέταξαν την προσωρινή κράτηση του τραπεζίτη εξαιτίας του «αναντίρρητου κινδύνου διαφυγής του» και όρισαν χρηματική εγγύηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την άρση των περιοριστικών όρων.
Οι δικαστές κατηγορούν τον Μπλέσα για απιστία προς την επιχείρηση και για την μη σύννομη εξαγορά περιουσιακών στοιχείων και για παραποίηση δημοσίων εγγράφων.
Προσκείμενος στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο 65χρονος Μπλέσα πέρασε την Πέμπτη το βράδυ την πρώτη του νύχτα στο κελί, έπειτα από την απόφαση του δικαστή Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα, ο οποίος ερευνά τον τρόπο κατά τον οποίο διαχειρίσθηκε τις υποθέσεις του ταμιευτηρίου, το οποίο μετά την συγχώνευσή του με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό Bankia, ο οποίος έγινε κατόπιν σύμβολο της "φούσκας των ακινήτων".
Η   Caja Madrid, με τον Μπλέσα στη διοίκησή της, ανακοίνωσε το 2008 την εξαγορά της αμερικανικής City National Bank of Florida έναντι 927 εκατ. δολαρίων (618 εκατ. ευρώ), ενώ κατόπιν απέκτησε το 100% του τραπεζικού αυτού ιδρύματος έναντι άλλων 190 εκατ. δολαρίων (127 εκατ. ευρώ). Όμως, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η αξία της τράπεζας αυτής μόλις που έφθανε τα 581 εκατ. ευρώ κι «εν κατακλείδι, αυτό συνεπάγεται ζημία άνω των 500 εκατ.» για το ισπανικό ταμιευτήριο, υποστήριξε ο δικαστής, που το απέδωσε σε "κακή τραπεζική διαχείριση".
Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως ο Μπλέσα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε πως προέβη στην εξαγορά της City National Bank of Florida βασιζόμενος στην δεδηλωμένη εξουσιοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και στις θετικές μελέτες των αναλυτών, δεδομένου ότι το ισπανικό ταμιευτήριο διατηρούσε υποκατάστημά του στο Μαϊάμι από το 2000.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου