Τρίτη 2 Απριλίου 2013

DMITRY MEDVEDEV Ρωσία προς τρόικα: «Θα νιώσετε τι σημαίνει ρωσική οργή αν πειράξετε την RCB στην Κύπρο»


"Μην τολμήσετε να πειράξετε την Ρωσική Εμπορική Τράπεζα (RCB) γιατί τότε θα νιώσετε τι σημαίνει ρωσική οργή"! Με αυτή την απροκάλυπτη προειδοποίηση η Ρωσία επεμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που υλοποιήθηκε η κατάσχεση των καταθέσεων μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti: "Η ρωσική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την κατάσταση γύρω από την κατάσταση της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας (RCB) - θυγατρική της κρατικής τράπεζας VTB - μέχρι να αποφασίσει τους τρόπους παροχής στήριξης στην οικονομία της Κύπρου", δήλωσε σήμερα o Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev, διά της εκπροσώπου Natalya Timakova.
Η VTB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πάροχος δανείων στην κυπριακή αγορά μέσω της RCΒ (Russian Commercial Bank) η οποία έχει ύψος καταθέσεων περί τα 2 δισ. €. Σύμφωνα με την VTB η Ρωσική Εμπορική Τράπεζα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με συνολικό κεφάλαιο 14 δισ. € και με στενές σχέσεις στην διατραπεζική αγορά με την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα.
Στις αρχές της κρίσης στην Κύπρο η VTB είχε αναφέρει ως πιθανές απώλειες στην Κύπρο, βάσει των χειρότερων σεναρίων,  ποσά ύψους αρκετών δισ. €. Ο Ρώσος πρώτος τη τάξη αναπληρωτής πρωθυπουργός  Igor Shuvalov δήλωσε πως η RCB είναι μια τράπεζα με μηδενικά προβλήματα και ότι οι ρωσική κυβέρνηση ελπίζει πως είτε δεν θα επηρεαστεί από την οικονομική καταστροφή στην Κύπρο είτε δεν θα παρουσιάσει καθόλου ζημιές.
Η εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού είπε πως ο Medvedev είχε συνάντηση το Σάββατο με το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής Τράπεζας όπου συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του δανείου που έχει συνάψει η Κύπρος με τη Ρωσία το 2011 όπως και τη λήψη μέτρων για την προστασία της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας.
Στις 25 Μαρτίου εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου  Vladimir Putin είχε δηλώσει πως θα μελετηθεί το κυπριακό αίτημα για την για αναδιάρθρωση του κυπριακού δανείου.
Οι ρωσικές τράπεζες ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά από τις αρχές του 1990 εκμεταλλευόμενες το χαμηλό ύψος της φορολογίας και τις επιχειρηματικές διευκολύνσεις. Οι ρωσικές τράπεζες μέχρι και το 2012 και σύμφωνα με στοιχεία της Moodys είχαν καταθέσεις 12 δισ. € με κυπριακές τράπεζες και άλλα 19 δισ. € από καταθέσεις ρωσικών εταιρειών σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου