Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τροϊκανοί σκυλοκαβγάδες


2504_006Βαρύς αχός ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν σε σχέση με τη Γερμανία, τη σχέση της με τις ΗΠΑ και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.
Το σίριαλ συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα με τη σύνοδο των G20 στην Ουάσιγκτον, αλλά η γεύση που έμεινε δεν μας έκανε σοφότερους από πριν.
Η υποτιθέμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής απλώς παγιώνει το status quo που όλοι γνωρίζαμε και πριν από τη σύνοδο και μαζί παγιώνει τα προβλήματα που αυτό το status δημιουργεί: για την ευρωζώνη κυρίαρχη δύναμη στις αποφάσεις είναι το Βερολίνο, το οποίο, ενώ δεν πρόκειται να καταφέρει να επιβάλει την αντίληψή του εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, εντούτοις ισχυροποιεί τη θέση του εντός αυτής.
Ακόμη μια φορά οι υπουργοί Οικονομικών των G20 απέδειξαν ότι σε περίοδο κρίσης δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί και ότι οι τελικές αποφάσεις συνεχίζουν να είναι ένας συγκερασμός απόψεων ώστε κανείς να μη θιγεί αποφασιστικά και, ταυτοχρόνως, όλοι να πουν ότι κάτι κέρδισαν.
Η σύνοδος στην Ουάσιγκτον δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες πλανάται μια άτυπη συμφωνία ότι κανείς στην ουσία δεν θα μπει στα χωράφια του άλλου. Έτσι:
• η Ιαπωνία θα συνεχίσει την επιθετική χαλάρωση,
• οι ΗΠΑ μέσω της Federal Reserve θα συνεχίσουν την ποσοτική χαλάρωση
• και η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπακούει στη γερμανική λογική της αυστηρής λιτότητας.
Δημοσίως μπορεί όλοι αυτοί να αλληλοκατηγορούνται. Παρασκηνιακά, όμως, δείχνουν τη δέουσα «κατανόηση» μεταξύ τους, ώστε να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες της πλανητικής οικονομίας και μαζί τους οι εξίσου εύθραυστες γεωστρατηγικές.
Σχέδιο νόμου
Η αναγνώριση της Γερμανίας ως κυρίαρχης της ευρωζώνης και από τις ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός και έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε ένα έτοιμο σχέδιο νόμου της Ε.Ε., το οποίο θα επιτρέπει το λεγόμενο bail in, το «κούρεμα» καταθέσεων δηλαδή ανάλογα με τα δεδομένα της χώρας (case by case).
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το κούρεμα των καταθέσεων είναι πλέον «υγιές να το συζητούμε» και ότι «πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία που θα έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κάθε χώρας».
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι «η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση», ήρθε η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Ντάισελμπλουμ ότι από εδώ και πέρα η θέσπιση του bail in ως μέτρου απλώς θα ενημερώνει τις αγορές και τους επενδυτές εκ των προτέρων για τους «κινδύνους» επένδυσής τους σε μια χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει υγιή δημόσια οικονομικά.
Ραγίζει
Πάντως η «είδηση» βγήκε από το περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και δείχνει ότι η τρόικα, ως ομάδα με πολλά προβλήματα ανέκαθεν, για τα οποία πολλές φορές έχουμε γράψει, άρχισε πλέον να ραγίζει και να μην είναι λειτουργική. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό έφθασαν στα ανώτατα στρώματα και οι επικεφαλής ρίχνουν βέλη ο ένας στον άλλο για τα λάθη στα πακέτα διάσωσης των τελευταίων τριών ετών.
• Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε αιχμές (εκ του ασφαλούς βεβαίως) για τη λογική των αυστηρών πακέτων λιτότητας που δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
• Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, από την άλλη, δήλωσε ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, η Κομισιόν ήταν αυτή που ήθελε ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ διαφώνησαν διότι δεν ήθελαν να αυξηθεί το κόστος της διάσωσης. Ο Ρεν βρίσκεται ακόμη μια φορά υπό πίεση επειδή, εκτός των άλλων, αποκαλύφθηκε ότι η μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε για να μετρήσει το κόστος της ύφεσης στο ΑΕΠ στα πακέτα διάσωσης ήταν τραγικά λανθασμένη.
• Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παίζει για πάντα τον ρόλο του πυροσβέστη και ότι η ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει στη λογική της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
Η τραυματισμένη συνοχή της τρόικας αναμένεται να δοκιμαστεί και με την έκθεση προόδου για τη χώρα μας, που θα κατατεθεί στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Ως γνωστόν, Κομισιόν και ΕΚΤ γράφουν από κοινού τη μία έκθεση, ενώ το ΔΝΤ τη δική του. Είναι που είναι χάλια η κατάσταση της Ελλάδας, το τελευταίο που της έλειπε ήταν να τρώγονται σαν τα σκυλιά πάνω από το πτώμα της οι τροϊκανοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου