Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Δαγκώνει» τώρα και τους 18άρηδες '' Στα Θαυτικά των παιδιών σας και στους γιατρούς να τα φάτε προδότες''

20130406-104843.jpg
Η Εφορία δαγκώνει τους 18άρηδες που δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη από τους γονείς τους. Με μυστήρια κόλπα τούς επιβάλλει τεκμήρια και τους φορολογεί, ενώ υποτίθεται ότι απαλλάσσονται της τεκμαρτής φορολόγησης, γιατί ακριβώς είναι προστατευόμενα τέκνα.
Από φέτος όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση, έστω και μηδενική, αν π.χ. δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα. Μόνο για φέτος, οι γονείς τους μπορούν να τους δηλώσουν σαν προστατευόμενα μέλη στη δική τους φορολογική δήλωση (εφόσον σπουδάζουν) ώστε να μην ισχύσει το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης (3.000 ευρώ) στον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος των 
παιδιών.
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σκαρφίστηκε ένα φοβερό κόλπο για να φορολογήσει τα προστατευόμενα τέκνα και συγκεκριμένα όσα είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικό λογαριασμό των γονιών τους. Οι τόκοι που εισπράττουν τα προστατευόμενα τέκνα, ως συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, θεωρούνται εισόδημα. Με το σκεπτικό αυτό οι νέοι που είναι συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς παύουν να θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα και θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Τα στοιχεία για τους λογαριασμούς καταθέσεων παρέχονται, ως γνωστόν, στο υπουργείο Οικονομικών από τις ίδιες τις τράπεζες.
Ακόμα και ένα ευρώ να έχει εισπράξει ένας νέος 18 ετών από τόκους καταθέσεων στις οποίες είναι συνδικαιούχος, θα πρέπει να το δηλώσει στη φορολογική δήλωσή του. Ακόμα και να μη δηλώσει άλλα εισοδήματα, η Εφορία θα του καταλογίσει 3.000 ευρώ ως τεκμαρτό εισόδημα.
Εάν ο νέος δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις δαπανών, τότε η Εφορία θα του επιβάλει πρόστιμο 75 ευρώ για το ποσό των αποδείξεων 750 ευρώ που δεν υπέβαλε. Μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνεις, ο νέος των 18 ετών, που είχε εισόδημα ένα ευρώ, από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 116 ευρώ!
Επίσης ο γονιός που δήλωνε το παιδί του ως προστατευόμενο μέλος θα χάσει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ, αφού η Εφορία δεν θα θεωρεί το παιδί προστατευόμενο μέλος!
Για τους φοιτητές το πρόβλημα θα είναι διπλό. Εφόσον διατηρούν κοινό λογαριασμό με τους γονείς τους για να λαμβάνουν χρήματα (π.χ. για έξοδα σπουδών), θα χάσουν το αφορολόγητο αλλά και το τυχόν φοιτητικό επίδομα που πιθανόν να δικαιούνται, εφόσον θα θεωρούνται εισοδηματίες!
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί, βάσει της νομοθεσίας, ότι εάν οι γονείς έχουν παραχωρήσει κάποιο ακίνητο στα παιδιά τους ή τους έχουν αγοράσει κάποιο αυτοκίνητο ή τους έχουν ανοίξει αποταμιευτικό λογαριασμό για να τους βάλουν κάποιο ποσό, τότε δεν μπορούν να εμφανίσουν τα παιδιά στη φορολογική δήλωση ως προστατευόμενα μέλη!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου