Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

“Βαμπίρ” της Ελλάδας χαρακτηρίζουν την Goldman Sachs, αλλά εδώ ο Σημίτης παραμένει ελεύθερος και ο Στουρνάρας… υπουργός!


20130223-151034.jpgΔεύτερη χειρότερη εταιρεία της χρονιάς αναδείχθηκε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, σε ανοιχτή ψηφοφορία των Public Eye Awards, που απονέμονται κάθε χρόνο από την Greenpeace και την ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση «Διακήρυξη της Βέρνης», σε αντίστιξη με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Στην ιστοσελίδα των Public Eye Awards επισημαίνεται ότι η GoldmanSachs κέρδισε τεράστια 
ποσά για να αποκρύψει το ελληνικό δημόσιο χρέος την περίοδο 1998-2009. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κέρδη της από την υπόθεση ξεπερνούν τα 600 εκ. δολάρια.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα, μετά την αναπροσαρμογή της συμφωνίας το 2005, βρέθηκε να χρωστάει και να πληρώνει στην τράπεζα περίπου 400 εκ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2037, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια, επιβαρύνοντας τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Η GoldmanSachs χαρακτηρίζεται «βαμπίρ του οικονομικού κεφαλαίου», ενώ σχολιάζεται: «Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν. Η Goldman Sachs μένει».
Χειρότερη εταιρεία της χρονιάς η Shell
Η Shell ψηφίστηκε από το κοινό ως η χειρότερη εταιρεία της χρονιάς για τα σχέδιά της να κάνει γεωτρήσεις για άντληση πετρελαίου στην Αρκτική. Στη σχετική ιστοσελίδα, τονίζεται πως οι γεωτρήσεις εκεί είναι δυνατές μόνο με το λιώσιμο των πάγων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές. Οι γεωτρήσεις, όμως, συνεπάγονται νέες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στην περιοχή και άλλες εταιρείες. Πρόκειται για φαύλο κύκλο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισημαίνεται ο κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδες αλλά και η χαμένη ευκαιρία για στροφή σε επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Τα “βραβεία”
Από το 2000, τα Public Eye Awards απονέμονται κάθε χρόνο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σε εταιρείες που κατηγορούνται για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «ιδιαίτερα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα». Διοργανώνονται από την Greenpeace και την ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση «Διακήρυξη της Βέρνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου