Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Guardian: Η λιτότητα δοκιμάζει τη δημοκρατία μέχρις εσχάτων

Την… τιμητική της φαίνεται να έχει η Ελλάδα στα editorials των μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού. Μετά τους New York Times και ο...




Guardian αφιερώνει την κυριότερη στήλη της αρθρογραφίας της στη χώρα μας με την επισήμανση- συναγερμό: «η δημοκρατία στη χώρα δοκιμάζεται μέχρι καταστροφής». 

«Όταν το 2010, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός παρακαλούσε για καλύτερους όρους για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Άνγκελα Μέρκελ του είπε ότι η συμφωνία πρέπει να πονέσει για να είμαστε σίγουροι ότι κανένας άλλος δεν θα θέλει τέτοιο πακέτο» με αυτό το σύντομο flash-back ξεκινά την αναφορά του στη χώρα μας ο κεντρικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας. 

«Σίγουρα η Μέρκελ πέτυχε αυτό που ήθελε» συνεχίζει το άρθρο, «τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα ζει στο μηχάνημα της οικονομικής υποστήριξης, χάριν στο οποίο αναπνέει η κυβέρνηση της αλλά που έχει καταστρέψει την οικονομία της και έχει εξωθήσει τη δημοκρατία της στα όρια της κατάρρευσης«. 

Η συνέχεια, ακόμη πιο δηκτική «αυτή τη βδομάδα έγινε κάτι που για την Αθήνα αποτελεί πλέον παραδοσιακή τελετουργία. Υπό την πίεση της τρόικα, η κυβέρνηση υπέδειξε και άλλους τομείς περικοπών και απορρύθμισης: απόλυση 8.000 δημοσίων υπαλλήλων, περικοπή συντάξεων και του βασικού μισθού». 

«Εξτριμ πολιτικές… εξτρεμιστές πολιτικοί. Ουραγός μόλις τρία χρόνια πριν, οι Νεοναζί της Χρυσής Αυγής τώρα ελέγχουν μεγάλη μερίδα του κόσμου της πρωτεύουσας και έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομική δύναμη» σχολιάζει η εφημερίδα. 

«Στο πυρήνα της Ευρώπης μια δημοκρατία ακροβατεί στα όρια. Η αλήθεια είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ… αλλά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι εξίσου ένοχη» καταλήγει ο Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου