Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι καραμανλικοί αντίθετοι στο νέο κόμμα που θέλει ο Σαμαράς

Κόκκινο πανί οι θρυλούμενες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΓΕΙΕΣ αναταράξεις εξακολουθούν να προκαλούν στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας τα σενάρια που φέρουν τον Αντ. Σαμαρά αποφασισμένο να διαλύσει την παράταξη προκειμένου να συγκροτήσει έναν μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό.

Βουλευτές αλλά και παράγοντες του κόμματος εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις ως προς την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς -όπως λένε- δεν είναι ώριμες οι πολιτικές συνθήκες για μια ανάλογη πρωτοβουλία. Παράλληλα, οι της καραμανλικής πτέρυγας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική διάλυσης του κόμματος που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής και διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά σε μια τέτοια περίπτωση. Επισημαίνουν ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα για κάτι τέτοιο και προσθέτουν ότι στην παράταξη «είναι ανεκτός, αλλά δεν είναι και αποδεκτός». Στελέχη της ίδιας πτέρυγας σημειώνουν ακόμη πως «το ότι τον στηρίξαμε στις εσωκομματικές εκλογές κόντρα στην Ντόρα ήταν γιατί θέλαμε να μην πέσει η παράταξη στα χέρια του Μητσοτάκη». Ακόμη τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν χρειάζεται ν' αλλάξει ούτε η φυσιογνωμία της ούτε η ιδεολογία της. Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η όποια απόπειρα του κ. Σαμαρά θα προσκρούσει στην άρνηση των καραμανλικών και τελικά τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από αυτά που ο ίδιος θα προσδοκά.

Είναι πολύ πιθανό να διχάσει και από την άλλη οι «μεταγραφές» στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους να μη φέρουν ψήφους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ως παράδειγμα το «άνοιγμα» που επιχείρησε το 1977 ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής προς την πλευρά της Ένωσης Κέντρου, παίρνοντας τον Μητσοτάκη, τον Παύλο Βαρδινογιάννη, τον Μιχ. Παπακωνσταντίνου, τον Αθαν. Κανελλόπουλο και άλλους, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980 αλλά και για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Εκείνος μεν εξελέγη Πρόεδρος, ωστόσο τις εκλογές του 1981 τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου. Το ότι η Νέα Δημοκρατία καταποντίστηκε σήμαινε ότι όλοι εκείνοι που πήραν μεταγραφή για τη ΝΔ δεν έφεραν μαζί τους και ψήφους. Άλλωστε, τα ονόματα στελεχών από άλλους χώρους που έχουν μέχρι τώρα ακουστεί (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.) αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, που αναπόφευκτα θα αντιδράσουν και πιθανότατα δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Σαμαρά στο ενδεχόμενο εγχείρημά του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνος με την προοπτική σχηματισμού ενός ευρωπαϊκού κόμματος υπό τον Αντ. Σαμαρά, και με τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους, ενισχύεται και από τους «ύμνους» του τελευταίου στον πρωθυπουργό στο τελευταίο του βιβλίο. Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν ο κ. Σημίτης στηρίζει (ενθαρρύνει) το εγχείρημα, το κάνει γιατί αποσκοπεί σε μια μελλοντική αξιοποίησή του, πιθανότατα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση έχει εξοργίσει αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που τον θεωρούν «persona non grata». Κι αυτό διότι είναι «άνθρωπος των Γερμανών» και γιατί ήταν μεταξύ εκείνων που προώθησαν τη λύση Παπαδήμου για την πρωθυπουργία. Και εδώ επισημαίνεται ότι τα καλά λόγια του Σημίτη δεν αλλάζουν, στην ουσία, ότι ο Σαμαράς έχει τη στήριξη του Βερολίνου. 

http://paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου