Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μετά τα νέα μέτρα και το νέο κόμμα από τον Σαμαρά


Τον περασμένο Μάιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, λίγα εικοσιτετραώρα πριν από τις δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ρίξει το σπόρο για πρώτη φορά του ευρωπαϊκού μετώπου. «Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει όρθια την πατρίδα» έλεγε και συμπλήρωνε δείχνοντας το δρόμο για την επόμενη μέρα: «Κυβέρνηση του τόπου το ευρωπαϊκόπατριωτικό μέτωπο».
Την περασμένη Κυριακή από τα γραφεία της Ν.Δ. επέλεξε να δώσει ένα πιο σαφές στίγμα και με την ομιλία του έδειξε στην κοινή γνώμη ότι αυτός μπορεί να ηγηθεί των φιλοευρωπαϊκών δυνάμενων έναντι της επέλασης των άκρων, είτε εξ αριστερών, είτε εκ δεξιών.
Η επιλογή του Σαμαρά είναι σαφής: Θέλει να κερδίσει την ταυτότητα του ηγέτη που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης, οδηγώντας το τρένο στο οποίο θα επιβαίνουν όλα τα στελέχη του φιλοευρωπαϊκού μετώπου (κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, εκσυγχρονιστές, κ.α.).
Αδιαφορεί για την κομματική προέλευση και ετοιμάζεται να κάνει τη δική του υπέρβαση, γυρίζοντας το χρόνο δυο δεκαετίες πίσω. Ότι δεν κατάφερε να το πράξει με την Πολιτική Άνοιξη, όπου μέλημά του ήταν να παντρέψει πολιτικά, ετερόκλητα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την Αριστερά, είτε από την Δεξιά, είτε από το Κέντρο, επιχειρεί να το κάνει τώρα.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή μέχρι στιγμής, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον βεβαιώσει πως θα είναι μόλις αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα. Τότε κανέναν δεν θα τον ενδιαφέρει εάν ο Σαμαράς ηγείται ή όχι των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η στρατηγική του είναι συγκεκριμένη και έχει ως τελικό στόχο να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της κρίσης που θα ενώσει ετερόκλητες ιδεολογικές δυνάμεις.
Η επόμενη μέρα της ψήφισης των μέτρων θα μας δείξει σε μεγάλο βαθμό πως θα κινηθεί ο Σαμαράς που ήδη έχει κάνει παρασκηνιακές επαφές για το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο με στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, με το οποίο δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση.
Ο Σαμαράς έδειξε στην προχθεσινή Κ.Ο. με την ομιλία του πως θα κινηθεί, αν και τα ΜΜΕ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον ή το χειρότερο δεν κατάλαβαν τα μηνύματα της παρέμβασης του πρωθυπουργού.
Ο Σαμαράς το είπε ανοικτά και προσδιόρισε τις μελλοντικές του κινήσεις με τη φράση-οδηγό: «Και δημιουργούμε ταυτόχρονα την αναγκαία για την Ελλάδα πολιτική ευρωπαϊκής συνείδησης. Που δεν είναι μόνο σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Είναι και εισιτήριο συμμετοχής μας στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι…».
Και δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά πολλούς προβλημάτισε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που αποτελεί και τον σύνδεσμο Μαξίμου με εκσυγχρονιστές και φιλελεύθερους του ΠΑΣΟΚ. Ο Στουρνάρας είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, πως δεν ανήκει στο χώρο, αλλά στρατεύτηκε με τον Αντώνη Σαμαρά για να σωθεί η χώρα.
Σε αυτή τη λογική κινούνται και άλλοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζονται να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στον Σαμαρά και να τον βοηθήσουν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μετώπου, αλλά και να δεχθούν να αξιοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα που θα αλλάξει λίαν προσεχώς, μετά την ψήφιση των μέτρων.
Μάρκος Αυρήλιος
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου