Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κρίση στην κυβέρνηση: Βέτο Βενιζέλου-Κουβέλη στα εργασιακά


Σε ξεκάθαρη κρίση στην κυβέρνηση οδηγεί η αδιάλλακτη στάση της τρόικας την οποία απέρριψε ο Φώτης Κουβέλης αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά, δήλωσε κάθετα αντίθετος αυτός και οι βουλευτές του στις απαιτήσεις της και είπε ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει και θα επιμείνει μέχρι τέλους. «Θα μείνω σταθερός και αμετακίνητος στις θέσεις μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι τα εργασιακά είναι ήδη αποσαρθρωμένα και τα όσα ζητούνται θα αυξήσουν την ανεργία, θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις και θα επιτείνουν την ύφεση.
Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί επίσης ότι και το άλλο πακέτο των μέτρων είναι ανοικτό καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.
Συνολική διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο από τον Αντώνη Σαμαρά (κάτι που όμως δεν εξαρτάται από την Ελλάδα), ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε προκλητικό το να ανοίγεται θέμα για τα εργασιακά το οποίο δε συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και ουσιαστικά ζήτησε την αποσύνδεσή του από τα άλλα μέτρα.
Παρά το γεγονός ότι δήλωσε τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να δείξει τις διαφορές του με τη Νέα Δημοκρατία και να απομονώσει αυτή ως το κόμμα που είναι το μόνο που θέλει αλλαγές στα εργασιακά.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο για τη συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο το οποίο θα μπορεί να κατατεθεί στο λαό και τη Βουλή. Πρακτικά είναι κάτι αδύνατο να γίνει τώρα αφού θα καθυστερήσει περαιτέρω η δόση των 32,5 δισ. και τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν μέχρι 15 Νοεμβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλα τα μέτρα πρέπει να έχουν αναλογικό χαρακτήρα και να μην είναι οριζόντιες περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγει καν θέμα εργασιακών αλλά και ζητά και αλλαγές στο υπόλοιπο πακέτο που υποτίθεται ότι είχε κλείσει.
Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη συνοχή της κυβέρνησης αλλά και για τη σχέση της με την τρόικα. Αν οι ξένοι δανειστές δεν δεχθούν καμιά αλλαγή σε εργασιακά ή άλλα τότε πάμε σε σύγκρουση. Αν περάσει η σκληρή γραμμή των κυβερνητικών εταίρων τότε όλα θα κινηθούν ομαλά.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου