Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ο Παπακωνσταντίνου δείχνει Βενιζέλο για την τύχη της λίστας Λαγκάρντ!


20121002-012013.jpgΤο παιχνίδι του…χαμένου θησαυρού παίζουν με την λίστα με τους 2.000 Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες.
Τη συγκεκριμένη λίστα είχε παραδώσει από το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως, όπως αποδεικνύεται, εκείνη την εποχή δήλωνε ότι δεν ήξερε τίποτα.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση του πρώην τσάρου της Οικονομίας, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνιόταν την ύπαρξη της περιβόητης λίστας.
«Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Ιουνίου του 2011.
Μιλώντας σήμερα το Mega o Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι την λίστα αυτή την παρέδωσε στον κ.Διώτη. Απο εκεί και πέρα ρωτήστε τον επόμενο, υπονοώντας τον επόμενο υπουργό Οικονομικών από τον ίδιο που ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως είπε ο ίδιος στο τηλεοπτικό κανάλι την λίστα την παρέλαβαν στα τέλη του 2010 και αυτός ήταν υπουργός μόνο για έξι μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Μάλιστα ο κ.Παπακωνσταντίνου άφησε αιχμές για επίορκους εφοριακούς.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με πρόσφατη δήλωση του, αναιρεί τα όσα έλεγε το 2011, καθώς όχι μόνο παραδέχεται την ύπαρξή της λίστας, αλλά υποστηρίζει ότι την είχε στην κατοχή του και την παρέδωσε στον τότε γγ του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη. «Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών.
Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη δήλωσή του.
Η περιβόητη λίστα αποτελεί υλικό το οποίο είχε υποκλέψει υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC και στη συνέχεια το αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση. Στο εν λόγω CD περιλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που είχαν καταθέσεις στην ανωτέρω τράπεζα. Μέσω της διπλωματικής οδού η λίστα έφτασε, όπως φαίνεται στην Αθήνα, ωστόσο ακόμα η τύχη της αγνοείται.
Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου