Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

18 Οκτωβρίου 1981

 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης




ΣΤΗ ΜΕΣΗ της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα, θα είναι Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια θα κρίνεται η οικονομική τύχη της Ελλάδος, αλλά μάλλον η απόφαση θα πάρει αναβολή κι αν είναι να έρθουν τα λεφτά που θα μας σώσουν, αν είναι ποτέ να έρθουν, θα έρθουν προς το τέλος του Νοεμβρίου. Επομένως, η 18η Οκτωβρίου 2012, μάλλον δεν θα μείνει στην Ιστορία, όπως έμεινε η 18η Οκτωβρίου του 1981.

18 Οκτωβρίου 1981! Τι ημέρα ήταν εκείνη! Και τι νύχτα! Ολοι οι Ελληνες, όλη την ημέρα στις κάλπες κι όλη τη νύχτα μπροστά στις τηλεοράσεις! Τα κανάλια να δίνουν τα αποτελέσματα και κάθε τόσο να προβάλουν έναν χάρτη της Ελλάδας, που όλο και περισσότερο πρασίνιζε. Συμφώνως με τις φωνές που ακούγονταν παντού, είχε έρθει στην Ελλάδα η επί χρόνια αναμενόμενη ΑΛΛΑΓΗ.
Η κραυγή που επικρατούσε ήταν «Απόψε παθαίνει η Δεξιά!» και ο νικητής αρχηγός, από το μπαλκόνι στο Σύνταγμα, δήλωσε πως «Η Δεξιά μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!».

Ευκαιρία να γράψουμε ένα - δυο στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της Αλλαγής, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Την επομένη των εκλογών, σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν χιλιάδες άτομα που κρατούσαν μια πράσινη κάρτα, σημάδι ότι ανήκαν σε κάποια κλαδική του ΠΑΣΟΚ, και ζητούσαν τον διορισμό που τους είχαν υποσχεθεί.

Και διορίσθηκαν. Κι αμέσως μετά τους διορισμούς, εμφανίστηκαν και τα πρώτα φαινόμενα δωροδοκίας. Ο διοικητής της ΔΕΗ ζήτησε και πήρε μίζα 500.000 δραχμές, αναγκάζοντας τον ακέραιο πρωθυπουργό να πει: «Είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσιες χιλιάδες!» Ετσι ετέθησαν τα όρια: Πάρε μίζα, αλλά το ποσόν να είναι κάπως λογικό.Η νέα κυβέρνηση έπιασε αμέσως δουλειά και σε λίγες ημέρες είχε ψηφίσει δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Το πρώτο ήταν η κατάργηση της σχολικής ποδιάς.

Από την επομένη, οι γονείς τρέχαν να αγοράσουν για τα παιδιά τους σινιέ ρούχα, για να μη δείχνουν υποδεέστερα των συμμαθητών τους.
Το δεύτερο νομοσχέδιο (που πολλούς Ελληνες χαροποίησε) ήταν η αποποινικοποίηση της μοιχείας. Τέρμα οι συλλήψεις και η μεταφορά των μοιχών στα αστυνομικά τμήματα, τυλιγμένων σε σεντόνι.

Ετσι μπήκαν τα θεμέλια της νέα Ελλάδας, της Αλλαγής: Διορισμοί με πράσινη κάρτα, μίζες με μέτρο και πήδημα με την άδεια του νόμου.
Κι έτσι φτάσαμε κι ώς εδώ. Κι έτσι πάμε και σήμερα.

http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου