Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

H επιστροφή της Ρωσίας στα Βαλκάνια - Επάνοδος της Σερβίας στην "αγκαλιά" της Μόσχας

Image

 Η Ρωσία μετά από 20 περίπου χρόνια αναγκαστικής απουσίας από τα Βαλκάνια λόγω της γεωπολιτικής καταστροφής, που συνιστούσε η διάλυση της Σοβ.Ένωσης επανέρχεται δριμύτερη, προσθέτοντας στο μπλοκ των φιλικών χωρών τη Σερβία μια χώρα που μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς είχε ενταχθεί στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

΄Όπως μεταδίδει το Ria Novosti η Σερβία, και η Ρωσία υπέγραψαν πρωτόκολλο που παρέχει στη σερβική πλευρά πίστωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, όπως αναφέρει το Ria Novosti, το οποίο επικαλείται δελτίο τύπου της σερβικής κυβέρνησης.


Το πρωτόκολλο υπεγράφη στη Μόσχα από τον  Υπουργό Φυσικών Πόρων της Σερβίας,  Μιλάνο Μπάτσεβιτς και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξαντάρ Νόβακ.
Σύμφωνα με το έγγραφο  στη Σερβία θα χορηγηθούν μέχρι το τέλος του έτους ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και τα υπόλοιπα 700 εκατ. θα εκταμιευθούν μέσα στο 2013.

Σήμερα, εξάλλου, έφθασε στο Βελιγράδι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ  Τιτόφ, όπως έγραψε στη διαδικτυακή του σελίδα το σερβικό ράδιο Β92.
Κατά τη επίσκεψή του ο Τίτοφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Μάρκιτς και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

H Ρωσία όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, κάνει χρήση της μεγάλης οικονομικής ισχύος που έχει αποκτήσει, και την δύναμη του γεωπολιτικού τόξου της Ορθοδοξίας. 
Σημείο καμπής αποτέλεσε η εκλογή του Τόμισλαβ Νίκολιτς στην εξουσία, στην οποία αποτυπώθηκε αυτό που κυριαρχεί, και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή: 
Ένα ισχυρό αντιδυτικό πατριωτικό ρεύμα το οποίο απορρίπτει την άνευ όρων παντοκρατορία της Δύσης, και συνιστά μια πιο εθνοκεντρική αντίληψη σε ότι αφορά την γεωπολιτική κατάσταση της χώρας.

Ακόμα και η Κροατία η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτω "οχυρό" της γερμανικής επιρροής στα Βαλκάνια, και ιστορικός εχθρός των Σέρβων, κοιτάζει και με τα δύο μάτια πια προς Ρωσία, και έχει σε 1η φάση αποφασίσει να συμμετάσχει στο South Stream . Να προσθέσουμε σε όλα αυτά, και το Μαυροβούνιο το οποίο μοιάζει με μια επιπλέον πολιτεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αφού έχει πρακτικά αγοραστεί από το ρωσικό χρήμα. Ακόμα και η Σλοβενία που θα είναι στην ομάδα του South Stream καθημερινά δέχεται μεγάλες ρωσικές επενδύσεις.
Το παιχνίδι στα Βαλκάνια αλλάζει. Ως αποτέλεσμα της νεοαποικιακής πολιτικής που προσπάθησε να εδραιώσει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ξεκίνησε ο "χορός" των αλλαγών  με εθνοκεντρικές πλέον κατευθύνσεις. Η Ελλάδα θα είναι μέτοχος των αλλαγών αυτών;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου