Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κλάους: "Καλύτερα για τους Έλληνες να μην έχουν τον ζουρλομανδύα του ευρώ"

Image"Η Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης. Θα ήταν πολύ καλύτερα για τους Έλληνες να μην έχουν αυτό το ζουρλομανδύα. Θα ήταν μία νίκη για αυτούς", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

"Η αποχώρηση μίας χώρας από ένα κοινό νόμισμα δεν χρειάζεται να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες καθώς είναι τεχνικά δυνατή εφόσον γίνει με έναν οργανωμένο τρόπο", προσέθεσε.

"Δεν μπορείς να επιτρέψεις μία κατάσταση αναρχίας", συμπλήρωσε και τόνισε πως "δεν νομίζω ότι το ευρώ ως νόμισμα θα εξαφανιστεί. Το θέμα όμως, είναι εάν όλες από τις 17 χώρες και ενδεχομένως μερικές ακόμη θα είναι ή θα θέλουν να είναι σε αυτό το σύστημα ή όχι".

Όσο για τη χώρα του, δήλωσε πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη. "Ενδεχομένως το 2074 να μπούμε και στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Κανείς δεν μας πιέζει", είπε.

Ο Κλάους αρνείται το χαρακτηρισμό του ευρω-σκεπτικιστή που του αποδίδεται και θεωρεί ότι είναι ευρω-ρεαλιστής. Δηλώνει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά όχι την "ενοποίηση, συγκέντρωση, εναρμόνιση" όλης της ηπείρου υπό το ενιαίο νόμισμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου