Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πούτιν ανοίγει τα χαρτιά του


Στην πρώτη συνέντευξή του αφότου ανέλαβε την Προεδρία της Ρωσίας, ο Β.Πούτιν μιλάει, μεταξύ άλλων, για την κρίση στην ΕΕ, τη γεωπολιτική σημασία της Ευρασίας, τη Συρία, τις αμερικανικές εκλογές και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.
Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία του στο Κρεμλίνο, ο ρώσος  πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε για τις προσδοκίες του από τη σύνοδο του Οργανισμού της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (ΟΣΑΕ), που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Βλαδιβοστόκ και σχολίασε τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκε, συμπεριλαμβάνονται ή σύγκρουση στη Συρία, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η υπόθεση του διαβόητου συγκροτήματος πανκ, Pussy Riot.
Η Ευρωζώνη πρέπει να ζήσει
Απαντώντας στην ερώτηση εάν «βλέπει τον κίνδυνο να κυριαρχήσει η πολιτική στην οικονομία, στη σύνοδο κορυφής της ΟΣΑΕ, καθώς πολλοί βασικοί συμμετέχοντες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα πιο σημαντικά διεθνή θέματα, όπως για παράδειγμα, η σύγκρουση στη Συρία», ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ο «ΟΣΑΕ από την αρχή είχε σχεδιαστεί σαν ένα οικονομικό φόρουμ. Και εμείς, ως διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί και υποδέχεται τα κράτη μέλη του Οργανισμού, σκοπεύουμε να εστιάσουμε στα οικονομικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθιξε επίσης το πρόβλημα της κρίσης στην ευρωζώνη, δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι η Ρωσία θέλει «να διατηρηθεί η ζώνη του ευρώ». Η Ευρωζώνη, είπε, «είναι μια κύρια αγορά για τα προϊόντα μας. Αν μειωθεί η ζήτηση, αυτόματα πέφτει και η δική μας παραγωγή». Σημείωσε επίσης, ότι η Ρωσία είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη σε ένα πιθανό νέο κύμα της κρίσης, «επειδή περάσαμε μέσα από το προηγούμενο κύμα και κατανοούμε το πώς και τι πρέπει να κάνουμε. Εκτός αυτού, διαθέτουμε και τα εργαλεία για την καταπολέμηση της κρίσης».
Προστασία της θρησκευτικής πίστης  
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ρώσικη εσωτερική πολιτική, ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές αρχές θα συνεχίσουν την πολιτική του εκδημοκρατισμού της χώρας. Σχολιάζοντας την άποψη ότι μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο άρχισαν τα «μέτρα καταστολής» κατά της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος είπε: «Αν με αυτό τον όρο, εννοείται η απαίτηση προς όλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, να υπακούουν το νόμο, τότε ναι, αυτή η απαίτηση θα εφαρμόζεται με συνέπεια».
Ο Πούτιν σχολίασε επίσης την κατάσταση γύρω από σκανδαλώδη ενέργεια των μελών του πανκ συγκροτήματος, Pussy Riot, στον ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος, σημείωσε ότι ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει, όμως «δεν παρεμβαίνει». Όσον αφορά στη λεγόμενη «προσευχή πανκ», στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, ο Πούτιν την αποκάλεσε «μια εκκλησιαστική συνάθροιση».
Ο πρόεδρος Πούτιν, υπενθύμισε τη δύσκολη για τους πιστούς σοβιετική περίοδο, όπου μεγάλος αριθμός ιερέων, υπέστη διώξεις. Και όχι μόνο οι ορθόδοξοι, αλλά και οι μουσουλμάνοι και οι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών. Την περίοδο αυτή καταστράφηκαν πολλές εκκλησίες, και όλες οι θρησκείες υπέστησαν τεράστιες απώλειες. «Γενικότερα, το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών», θεωρεί ο πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας.
Ανάγκη αλλαγών στη Συρία  
Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με τη Συρία. «Ίσως και οι εταίροι μας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση τους. Γιατί όταν σκέφτομαι τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, και θέλω να επιστρέψουμε και να σκεφτούμε τα γεγονότα των τελευταίων ετών, οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας στο τέλος δεν κατάληγαν όπως οι ίδιοι θα ήθελαν», είπε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Συρία χρειάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνονται σε αίμα. «Νομίζω, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι να  σταματήσει η τροφοδοσία με όπλα στη ζώνη των συγκρούσεων, διότι αυτό συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν. Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση για τα συμβάντα στη Μέση Ανατολή, είπε ότι κατά την άποψη του τα γεγονότα της «αραβικής άνοιξης» οφείλονται κυρίως στο ότι οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχασαν τη «χρονική στιγμή» για τις μεταρρυθμίσεις. «Οι ηγέτες των χωρών αυτών δεν διαισθάνθηκαν τις τάσεις που αναπτύχθηκαν στις χώρες τους και στον κόσμο και δεν προέβησαν εγκαίρως στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε.
Αγκάθια στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε και τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας και, ειδικότερα, του ευρωπαϊκού τομέα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» (Euro ABM). Αυτό το πρόβλημα έχει γίνει εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
«Υπάρχει άραγε η πιθανότητα να λυθεί το πρόβλημα αυτό, εάν εκλεγεί για μια δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα; Κατ’ αρχάς, ναι. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο Ομπάμα», σημείωσε ο Πούτιν. «Υπάρχει το στρατιωτικό λόμπι, υπάρχει το υπουργείο Εξωτερικών, με το μάλλον συντηρητικό μηχανισμό του». Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα της αντιπυραυλικής άμυνας (ΑΒΜ), θα πρέπει οι αμερικανοί να συμφωνήσουν στο εσωτερικό της χώρας, πρώτα μεταξύ τους και να αποδεχθούν ότι είμαστε ο ένας για τον άλλο, αξιόπιστοι εταίροι και σύμμαχοι».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε ως «λανθασμένη» την αντι-ρωσική ρητορική του υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος σε δήλωση του είχε πει ότι θεωρεί πως η Ρωσία είναι σίγουρα «ο νούμερο ένα γεωπολιτικός εχθρός». Κατά την άποψη του Πούτιν, η δήλωση αυτή είναι μια «προεκλογική ρητορική». Ο πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με τον κ.Ρόμνεϊ, αν αυτός κερδίσει τις εκλογές. «Με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός, θα συνεργαστούμε», είπε ο Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου