Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώνεται η συμφωνία Ελλάδας Ελβετίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων


ImageΜετά από αρκετά χρόνια αναβολών και πισωγυρισμάτων στην τελική ευθεία μπαίνει η φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, οι οποίες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπολογίζονται μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση 30% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων, αλλά και των κεφαλαίων από αγοραπωλησία τίτλων προηγουμένων. Επιπλέον προβλέπεται μία εφ’ άπαξ πληρωμή με αντάλλαγμα την ανωνυμία των καταθετών και την απαλλαγή τους από ποινική δίωξη. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να διαθέτουν τη σχετική απόδειξη ότι πλήρωσαν στο ειδικό ταμείο που θα συστήσουν οι Ελβετοί.
Την συμφωνία με τους Ελβετούς πρόκειται να ολοκληρώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ελβετό ομόλογό του Γκέοργκ Αμπουλ.
Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία υπολογίζεται μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.
Για να μη γίνει η συμφωνία «μαγνήτης» ξεπλύματος καταθέσεων, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα πλέγμα διατάξεων που θα «αγγίζει» όσους έχουν αποσύρει τα χρήματά τους 6 μήνες πριν από τη συμφωνία ή τα έχουν μεταφέρει στην Ελβετία 6 μήνες μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου