Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κόντρα Βατικανού-Ισραήλ

Σε ασυνήθιστα επικριτικές δηλώσεις για την ισραηλινή κυβέρνηση προέβη ο εκπρόσωπος του Βατικανού στην Ιερουσαλήμ με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις υπερορθόδοξων εβραίων εναντίον χριστιανικών μοναστηριών, εκκλησιών αλλά και ιερέων. Συγκεκριμένα, ο καθολικός κληρικός Πιερμπατίστα Πιζαμπάλα, υποστήριξε ότι διαμορφώνεται κλίμα εχθρότητας για τους χριστιανούς του Ισραήλ ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα γι' αυτό.

Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο σημειώνονται αλλεπάληλες επιθέσεις, βανδαλισμοί και εμπρησμοί σε μνημεία και ναούς όλων των χριστιανικών δογμάτων ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου υπερορθόδοξοι εβραίοι, ακόμα και μικρά παιδιά 8 ετών, προπηλακίζουν και φτύνουν ιερείς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας στο Ισραήλ αυτή η κατάσταση οφείλεται αφενός στο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση και η ικανότατη κατά τα άλλα ισραηλινή αστυνομία δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για την ανακάλυψη των δραστών, αφετέρου στη διδασκαλία των υπερορθόδοξων σχολείων σύμφωνα με την οποία οι μαθητές έχουν υποχρέωση να προπηλακίζουν όποιον χριστιανό ιερέα κυκλοφορεί δημοσίως.

Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ισραηλινοί πολιτικοί και βουλευτές προχωρούν σε κηρύγματα μίσους εναντίον των χριστιανών. Πριν λίγους μήνες ο βoυλευτής Μάικλ Μπεν Αρί έσκισε επιδεικτικά την Καινή Διαθήκη μέσα στην Κνεσέτ και την πέταξε στα σκουπίδια ενώ ένας δεύτερος βουλευτής προέτρεψε σε κάψιμο της Βίβλου. Ο εκπρόσωπος της Κνεσέτ καταδίκασε μεν αυτές τις πράξεις ωστόσο κανένας από τους δύο πολιτικούς δεν αντιμετώπισε κάποιου είδους κοινοβουλευτική ποινή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού αυτές οι πράξεις αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμα παρουσίας των χριστιανών στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου