Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

“Καλώς ήλθατε στην Κόλαση, Ευρωπαίοι…”


“Καλώς ήρθατε στην κόλαση”, θα μπορούσαν λένε οι Έλληνες στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μετά τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν ότι και επισήμως η Ευρωζώνης μπήκε σε ύφεση. Αν μάλιστα και το επόμενο τρίμηνο είναι αρνητικό τότε η χρονιά θα κλείσει με ύφεση και μπαίνουμε πλέον σε νέα επικίνδυνα κανάλια για όλη την παγκόσμια οικονομία.
Το ΑΕΠ της οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,2% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με την Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,4%, ανάλογα και πάλι των εκτιμήσεων.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας, η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,3% ενώ η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο τρίμηνο.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία βούλιαξε, κάτι που δείχνει ότι οι πολίτες περιμένουν τα χειρότερα γι’ αυτό και δεν ξοδεύουν.
Η κόλαση, λοιπόν, είναι εδώ ως αποτέλεσμα της κακής οικονομικής πολιτικής που ασκούν οι Γερμανοί και η Μέρκελ η οποία οδηγεί την ευρωζώνη σε βαθιά κρίση. Περισσότερη ανεργία, λιτότητα, πτώση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι φαινόμενα που προκαλούν τρόμο και θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια τη νομισματική ένωση.
Τα νέα δεδομένα αλλάζουν και τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα και δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Από την μια θα μπορούσε κανείς να περιμένει αλλαγή πολιτικής και μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη σε όλες τις χώρες, ακόμη και αυτές που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
Από την άλλη, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το σήμα για να βρεθεί η «Ιφιγένεια» ώστε να σωθεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Να θυσιάσουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα ώστε να σώσουν το ευρώ, να σταματήσουν να πληρώνουν και να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας.
«Στη Γερμανία ετοιμάζονται να πουν αντίο στην Αθήνα (. . .) οι μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικές παρατάξεις θεωρούν δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Όπως αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας από το Βερολίνο, «ο γερμανικός πολιτικός χώρος αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί την Ελλάδα ήδη χαμένη και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπερασπισθεί το Ευρώ βάσει της άποψης της Bundesbank, όχι αγοράζοντας τα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών».
Καθόλου τυχαίο ρεπορτάζ, όπως και καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Ρέσλερ και άλλων Γερμανών ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους με την Ελλάδα.
Από την άλλη, ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν εκθείασε τις ελληνικής προσπάθειες λέγοντας ότι έχουν γίνει περισσότερα απ’ ότι μπορεί κανείς να περίμενε ενώ προανήγγειλε σχέδιο για ισχυροποίηση του ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου