Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ολάντ: Βαδίζοντας στα χνάρια του ΓΑΠ


Ούτε καν τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βλέπει καθημερινά τη δημοτικότητά του να γκρεμίζεται, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης αλλά και των διαφωνιών στους κόλπους των Σοσιαλιστών για ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, η ανάπτυξη, και η πυρηνική ενέργεια.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι Γάλλοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του Γάλλου προέδρου έχουν μειωθεί σημαντικά (μεταξύ 44% και 54%, λένε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων), ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του άχρωμου, πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό (46% ως 57%).
Η ανεργία πλησιάζει το όριο του 10%, η ανάπτυξη έχει βαλτώσει, οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις και μείωση θέσεων εργασίας, ( με χειρότερη την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία), όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδείνωση της κατάστασης, ενώ η κοινή γνώμη μοιάζει όλο και πιο ανυπόμονη απέναντι σε μια κυβέρνηση που έδινε την εντύπωση ότι δεν βρισκόταν σε «επαρκή κινητοποίηση» τον Αύγουστο, σχολίασε ο Μπρις Τεντουριέ, αναλυτής του ινστιτούτου Ipsos.
Η επαναλαμβανόμενη και συστηματική κριτική από την γαλλική κεντροδεξιά σε βάρος της κυβέρνησης Ολάντ κάνει λόγο για κυβερνητική αδράνεια (κάτι σαν GAP ένα πράμα) , ενώ και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν λέει ότι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου ως σήμερα ισούται με το «σχεδόν τίποτε».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο», σχολίασε σήμερα ο δεύτερος τη τάξει στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
Ο Ερό από την πλευρά του, που επικρίθηκε και στους κόλπους των Σοσιαλιστών ότι είναι υπερβολικά αθόρυβος, ζήτησε να κριθεί για το σύνολο του έργου του.
Η κυβέρνηση πρόκειται σε δύο εβδομάδες να εξετάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας για ανειδίκευτους ή νέους με μικρή εξειδίκευση, ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε μια μείωση της τιμής των καυσίμων.
Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, το 72% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Ολάντ κινείται πάρα πολύ αργά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
Σαν να βλέπουμε το έργο επί ημερών Γιωργάκη μ’ άλλα λόγια.  Απ’ αυτούς περιμένουμε στην Ελλάδα να μας σώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου