Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

«Κλείδωσε» το πακέτο – Θα «ξεκλειδώσει» η οργή;


Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ στο οποίο κατέληξε το οικονομικό επιτελείο. Η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη που θα γίνει την Τετάρτη, θα έχει στο τραπέζι όλα τα μέτρα και θα γίνει το κρίσιμο κρας τεστ για το ποια από αυτά θα αποτελέσουν πεδίο συγκρούσεων και σε ποια θα συμφωνήσουν οι «τρεις».
Την ολοκλήρωση του πακέτου επιβεβαίωσε και ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από την πολύωρη σύσκεψη που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εναλλακτικές αλλά και τα μέτρα που αποτελούν «casus belli» για τους αρχηγούς αλλά και για πολλούς βουλευτές. Κυρίως το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων «καίει» απ’ όπου κι αν το πιάσεις, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις οι οποίες θα στηρίζονται στο ποιοι ένστολοι είναι μάχιμοι και ποιοι όχι. Φαίνεται να έχει κλειδώσει το ποσοστό από 5% έως 20% με τους δικαστές να υφίστανται τις μεγαλύτερες μειώσεις και τους ένστολους τις μικρότερες ενώ ψαλίδι θα πέσει και στους μισθούς των ιερωμένων.
Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο οι προεκλογικές δεσμεύσεις όσο και η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης προέβλεπε ότι ΔΕΝ θα πειραχθούν τα ειδικά μισθολόγια. Όμως, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει ισοδύναμα μέτρα, γι’ αυτό και πάει στις κλιμακωτές περικοπές.
«Καταλήξαμε στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας ενώ ανέφερε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινήσεις: «Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων». Αυτό σημαίνει ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται η τρόικα θέλει να έχει επίσημα χαρτιά με υπογραφές στα χέρια της.
Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει και η περικοπή 30 ευρώ από τις αγροτικές συντάξεις, από 360 στα 330 ευρώ. Αν τελικά το πακέτο περιλαμβάνει μια τέτοια πρόβλεψη, αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από Κουβέλη, Βενιζέλο και άλλους βουλευτές. Από το συγκεκριμένο μέτρο, η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατ. ετησίως.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών, αν δεν έχουμε ρήξεις, θα συζητηθεί και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, να προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση το συντομότερο δυνατό ώστε να αλλάξει κάπως το κλίμα.
Φυσικά, τα έχουμε ξανακούσει αυτά…
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται ο Κουβέλης εντός του κόμματός του και με τα παιχνίδια που παίζει ο Βενιζέλος βάζοντας εδώ και μέρες τους «λαγούς» του να κάνουν παιχνίδι, η αυριανή σύσκεψη αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση, οπότε…Όμως, όταν τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται, πολύ φοβούμαστε ότι θα «ξεκλειδώσει» η οργή του κόσμου.

Eξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, o κ. Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημοσιογράφος: Έχετε καταλήξει στο πακέτο μέτρων;

Ι. Στουρνάρας: Έχουμε καταλήξει στο πακέτο αλλά απόψε η σύσκεψη είχε να κάνει με συντονισμό και με χρονοδιαγράμματα δράσεων.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή;

Ι. Στουρνάρας: Συντονισμό οικονομικής πολιτικής και κυβερνητικού έργου.

Δημοσιογράφος: Θα κάνετε κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια;

Ι. Στουρνάρας: Δεν έχω να σας πω τίποτα για αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου