Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Δοκιμάζονται Μαδρίτη και Ρώμη, έξι κρατίδια υποβάθμισε ο Moody’s


Aλλεπάλληλα χτυπήματα δέχονται η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς το κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώνεται συνεχώς από την υποβάθμιση της προοπτικής των κρατών του «σκληρού πυρήνα» (Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), αλλά και της προοπτικής του προσωρινού Μηχανισμού Διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF).
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την προοπτική έξι ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, λόγω των συνεχιζόμενης έντασης και αβεβαιότητας στην ευρωζώνη. Ο οίκος ανέφερε ότι μείωσε την εκτίμησή του για την προοπτική των έξι ομόσπονδων κρατιδίων (μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία και η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία) από «σταθερή» σε «αρνητική». Το χρηματιστήριο της  Φρανκφούρτης δεν ενοχλήθηκε από τις αξιολογήσεις αυτές, αντίθετα από εκείνα της Μαδρίτης και της Ιταλίας, που συνεχίζουν να νιώθουν ισχυρές πιέσεις.
Χθες, οι αποδόσεις των ομολόγων  κατέγραψαν νέο ρεκόρ 7,6%, την ώρα που ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, είχε συναντήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι αναζητώντας ισχυρή στήριξη για παρέμβαση της ΕΚΤ, ώστε να μετριασθούν οι επιθέσεις των αγορών στη Μαδρίτη. «Το ισπανικό κόστος δανεισμού δεν δικαιολογείται» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, αλλά αυτό δεν διόρθωσε την κατάσταση. Στο Παρίσι, ο Ντε Γκίντος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μανουέλ Γκαρσία, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ισπανικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Στη Ιταλία, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πτώχευση της Σικελίας, ο (πιο επιθετικός από όλους) οίκος Egan-Jones ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε CCC+ από B+. Ο οίκος σημειώνει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ιταλία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις φτάνουν τα 183 δισ. ευρώ το 2012 και ότι το χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. 
 Παράλληλα, τα ιταλικά συνδικάτα βρίσκονται στο πόδι και πάλι ύστερα από την πρόταση εργοστασίου στην Περούτζια που ανήκει στην πολυεθνική Νεστλέ να… μοιραστούν οι θέσεις εργασίας στην οικογένεια: να μειωθεί το ωράριο εργασίας των εργατών και σε αντάλλαγμα να προσληφθούν τα παιδιά τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αλίκη Κοτζιά, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου