Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τα αστεία με την μεταναστευτική πολιτική πρέπει να τελειώνουν


)To αστείο με τη μεταναστευτική πολιτική, που χρόνια τώρα δεν υπάρχει, πρέπει να τελειώνει. Και το λέμε αυτό διαβάζοντας τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται στην κυβέρνηση αλλά και την απάντηση της τελευταίας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του έχει επιλέξει τον εύκολο ρόλο του θεατή. Βλέπει τα πάντα από απόσταση, δεν απλώνει το χέρι εκεί που κάνει… τζίζ και κρίνει επί παντός του επιστητού χωρίς να μπορεί να δώσει μια ουσιαστική πρόταση – λύση.
Έται έκανε και με το μεταναστευτικό.  Χαρακτηρίζει μισαλλόδοξη την ατζέντα της ΝΔ, ότι καλλιεργεί ρατσιστικές αντιλήψεις στην κοινωνία ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για ένοχη σιωπή. Κι όλα αυτά γιατί ο υπουργός Εσωτερικών «τόλμησε» να πει ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο χάος. Έστω και με δειλά βήματα ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης ιθαγένειας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ…βγήκε στα κάγκελα. Όμως, ποια είναι η δική του πρόταση; Θυμάστε τι έλεγε πριν μερικούς μήνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταθέσει την εξής πρόταση:
- Παροχή άδειας διαμονής 5ετούς ισχύος σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο εντάχθηκαν σε μία από τις διαδικασίες νομιμοποίησης και απέκτησαν άδεια διαμονής, την οποία στην συνέχεια απώλεσαν λόγω αδυναμίας πληρωμής των προϋποθέσεων του νόμου,
- Παροχή άδειας διαμονής 5ετούς ισχύος στους μετανάστες που μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να αποδείξουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια,
- Παροχή άδειας διαμονής 3ετούς ισχύος σε όσους μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο ή άλλο έγγραφο ότι διαμένουν στη χώρα μέχρι 5 έτη και, τέλος,
- Παροχή άδειας διαμονής, δικαιώματος δηλαδή προσωρινής διαμονής με σκοπό την ανεύρεση εργασίας, ενός έτους σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από τις 30 Δεκεμβρίου του 2010 και δεν εντάσσονται στις προηγούμενες κατηγορίες.
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εγγραφή όλων των μεταναστών, με ή χωρίς άδεια, στους δήμους όπου κατοικούν και απόκτηση δικαιώματος στις υπηρεσίες υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όπως και στην εγγραφή των παιδιών στα σχολεία. Στο πλαίσιο δε του αναγκαίου ριζικού αναπροσανατολισμού της μεταναστευτικής πολιτικής, ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες και αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.
Μεταξύ των δύο εκλογών είχε προτείνει επιδόματα για όλους τους μετανάστες, δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους κι άλλα πολλά.
Έχει πει κι άλλα. Όπως π.χ. να δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους και ελληνική ιθαγένεια και να μπορούν να πάνε σε όποια χώρα θέλουν. Αν βέβαια θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα, θα φτιάξει συσίτεια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά δε λέει τίποτε για την ταμπακιέρα. Τι θα γίνουν 1.5 εκατ. λαθρομετανάστες που ζουν στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες; Μπορούμε να φέρουμε κι άλλους; Κι αν ναι πώς θα γίνει αυτό.
Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επικίνδυνη πολιτική η οποία παίζει με τη δυστυχία χιλιάδων αλλοδαπών. Κι ενώ χρειάζονται άμεσες λύσεις γιατί η βόμβα έχει ήδη σκάσει, απλά κάνει καθυστέρηση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε, όπως την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Και δεν πρέπει να μπλέκεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με το ροζουλί κόμμα του κ. Τσίπρα.
Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας:
Η κυβέρνηση «θεωρεί πρόταγμα την έναρξη ενός διαλόγου για την εναρμόνιση του δικαίου ιθαγένειας με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή σχετική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, η αυστηροποίηση του δικαίου ιθαγένειας κρίνεται απαραίτητη, διότι η κυβέρνηση «δε θέλει να καταστεί η Ελλάδα “αποθήκη ανθρώπινων ψυχών” και κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον υφιστάμενο νόμο που αποτελεί “διεθνή πρόσκληση” προς τους παράνομους μετανάστες και εμπόρους». Παράλληλα, εκτιμάται ότι «η δυνατότητα ενσωμάτωσης μεταναστών στη χώρα είναι περιορισμένη πια» ενώ «η ελληνική οικονομία δεν αντέχει πλέον να χρηματοδοτεί από μόνη της, δηλαδή χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη, αυτονόητα κόστη για την παιδεία, την υγεία, τη μέριμνα μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας».
«Είναι απορίας άξιο γιατί ο διάλογος αυτός τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το θέμα απασχολεί και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου