Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα στρατηγική Βενιζέλου



Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Νέα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που καλούνται να τα λύσουν στις 7 το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί, δημιούργησε η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup και το Ecofin Δεύτερα και Τρίτη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την τακτική του υπουργού Οικονομικών που άφησε για αργότερα το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της επαναδιαπραγμάτευσης (συνεπώς και της επιμήκυνσης), κάτι που παρέκαμπτε μια από τις βάσεις της συγκρότησης της κυβέρνησης, αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του.

Το τηλεφώνημα στον Αντώνη Σαμαρά

Ο Ευ. Βενιζέλος το μεσημέρι χθες τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και του έθεσε το θέμα, «αδειάζοντας» ευθέως τον Υπουργό Οικονομικών. Το τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ των δυο ανδρών δεν έχει γίνει γνωστό, πλην όμως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ σήμερα συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση (Αντώνης Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης) παρουσία και του Γιάννη Στουρνάρα. Η σύσκεψη παρουσιάζεται ως μια σύσκεψη ενημέρωσης για τα αποτελέσματα Eurogroup και Ecofin, είναι όμως σαφές πως επιζητείται μια κατά το δυνατόν ενιαία γραμμή της κυβέρνησης για το μείζον θέμα.

Η στρατηγική Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταστήσει σαφές πως η συζήτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και η επιμήκυνση με τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση να συμφωνηθούν πακέτο. Έστω και αν στη συμφωνία αυτή προηγηθούν χρονικά τα μέτρα και ακολουθήσει η επιμήκυνση.

Ο Ευ. Βενιζέλος διαφωνεί δηλαδή πλήρως και «αδειάζει» τον υπουργό Οικονομικών, μεταφέροντας το θέμα στον πρωθυπουργό - με την εκτίμηση της Ιπποκράτους να είναι ότι τελικά, το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω και των πιέσεων των δανειστών, θα συμπορευτεί (αν δεν ταυτιστεί στην πορεία) με την τακτική Στουρνάρα.

Θα ζητήσει να μπει στο επόμενο Eurogroup;

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα  - μεταξύ άλλων - της βραδινής σύσκεψης των αρχηγών είναι εάν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει η Ελλάδα να θέσει το θέμα της απόφασης για επιμήκυνση στο επόμενο Eurogroup, έστω και αν μέχρι τώρα επισήμως αυτό δεν έχει θέμα την Ελλάδα. Το επόμενο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί περί της 20 Ιουλίου είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ενώ το Eurogroup που έχει επισήμως θέμα την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου επιστρέφει η τρόικα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητά τη λήψη ορισμένων μέτρων πριν την έλευσή της στην Αθήνα.

«Θα αντέξει η ΝΔ;»

Στην Ιπποκράτους, πάντως, θέτουν το ερώτημα όχι «πόσο θα αντέξει ο Σαμαράς», αφού θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλο δρόμο, αλλά «πόσο θα αντέξει η ΝΔ», καθώς εκτιμούν πως ήδη στο εσωτερικό της Συγγρού δημιουργείται πόλος της «λαϊκής δεξιάς».

Τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ;

Με τη νέα στρατηγική που θέτει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να βγαίνει από τα…αριστερά στον Φώτη Κουβέλη, γεγονός που προοπτικά θα ενδυναμώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης - απολύτως ταυτισμένος με τον Φώτη Κουβέλη - έχει θέσει θέματα για τον υπουργό Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο Φώτης Κουβέλης, πάντως, δύσκολα θα «αδειάσει» δημοσίως τον «τσάρο» (;) της οικονομίας.

Γενικότερη δυσαρέσκεια για Στουρνάρα


Οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών, πάντως, στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει γενικότερη δυσαρέσκεια μεταξύ και των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, ίσως και σε αυτό το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Στουρνάρας, ήδη, αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τη «λαϊκή δεξιά» που ανασυντάσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Εξιλαστήριο θύμα;

Όσο και αν είναι νωρίς, όλες οι ενδείξεις προϊδεάζουν πως ο υπουργός Οικονομικών θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα τυχόν γρήγορων αδιεξόδων της κυβέρνησης - ίσως, μάλιστα, γι’ αυτό και να επιλέχθηκε. Ένας τεχνοκράτης που να πάρει πάνω του το πολιτικό κόστος και όχι ένα στέλεχος κάποιου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Στις «κανονικές κυβερνήσεις», άλλωστε, και όχι στις «ειδικού σκοπού», ο Γ. Στουρνάρας είναι ο μόνος που δεν είναι απολύτως ταυτισμένος με τον πρωθυπουργό. Όπως π.χ. ο Παπαντωνίου με τον Σημίτη, ο Αλογοσκούφης με τον Καραμανλή, ο Παπακωνσταντίνου ή ο Βενιζέλος με τον Παπανδρέου. Ίσως αυτό να λέει πολλά - και από μόνο του!

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=160114&catID=11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου