Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με Τουρκία για να λογοδοτήσει η Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συνεργαστούν με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ώστε η Συρία να λογοδοτήσει για την εσκεμμένη, όπως την χαρακτηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους την Παρασκευή.
   
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, καθώς εκείνη ερευνά την κατάρριψη ενός F-4 από τη συριακή αεράμυνα και εξετάζει τους τρόπους, με τους οποίους θα απαντήσει στην ενέργεια αυτή.
   
Όμως ο Κάρνεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα, σχετικά με το ποια θα ήταν η πρέπουσα απάντηση στο συμβάν. «Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία και τους άλλους εταίρους μας ώστε το καθεστώς Άσαντ να λογοδοτήσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
   
«Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με Τούρκους αξιωματούχους καθώς το ερευνούν», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα αναμένεται να κάνει μια παρουσίαση για το γεγονός στην αυριανή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. 
   
Η ίδια η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία εξαιτίας της κατάρριψης του μαχητικού της αεροσκάφους.
   
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη καταδικάσει το συμβάν με έντονο τρόπο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το χαρακτήρισε χθες Κυριακή «ιταμή ενέργεια».
   
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η κατάρριψη ήταν εσκεμμένη. «Το γεγονός είναι ότι καταρρίφθηκε. Πιστεύουμε ότι ήταν εσκεμμένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι.
   
Ο Τζορτζ Λίτλ, επίσης εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πρόσθεσε από την πλευρά του: «Το συριακό καθεστώς πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό (…) Η πράξη αυτή αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την έλλειψη νομιμότητας του καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και όσων κάνει και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

 

Μπ. Αρίντς: Η Τουρκία ίσως διακόψει την εξαγωγή 
ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Συρία
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανήγγειλε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει τις προσεχείς μέρες εάν θα διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς τη γειτονική Συρία, σε "αντίποινα μετά την κατάρριψη τουρκικού καταδιωκτικού αεροσκάφους από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις". 
   
" Έως τώρα, θεωρήσαμε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους άρμοζε να παρέχουμε ηλεκτρικό ρεύμα προς την Συρία, ώστε η καθημερινότητα του λαού εκεί να μην επηρεαστεί αρνητικά", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας στο τέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. "Προς το παρόν θα συνεχίσουμε, όμως είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Τις επόμενες μία με δύο μέρες θα υπάρξει μια κυβερνητική ανακοίνωση με την οποία θα πληροφορήσουμε εάν θα συνεχίσουμε, ή όχι, να εξάγουμε στη Συρία ηλεκτρικό ρεύμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου