Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σόϊμπλε κατά Ελλάδας, Ομπάμα και Μπλερ


«Ο κ. Ομπάμα καλά θα κάνει να ασχοληθεί με το αμερικανικό έλλειμμα, που είναι μεγαλύτερο από αυτό της ευρωζώνης… Αν ο κ. Μπλερ θέλει να εγγυηθούμε το χρέος της ευρωζώνης, να βάλει και τη Βρετανία στο ευρώ για να μοιραστούμε το κόστος…». Τα παραπάνω αιχμηρά σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη «ZDF» πρόδωσαν τον εκνευρισμό για το διεθνές στρίμωγμα της Γερμανίας. Φυσικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελλάδα, δακτυλοδείχνοντάς την ως «αιτία των ισπανικών προβλημάτων, επειδή δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο η Ιρλανδία και η Πορτογαλία». Σε άλλη συνέντευξη στο «Spiegel», ο Σόιμπλε ζήτησε δημοψήφισμα στη Γερμανία ώστε να εκχωρηθούν εξουσίες στις Βρυξέλλες, ενώ διαβεβαίωσε πως η χώρα του «δεν έχει σκοπό να διχάσει την Ευρώπη». Διαφορετική γνώμη έχει η «Wall Street Journal», που βλέπει τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με την αδιάλλακτη Γερμανία.
«Πρέπει να δώσουμε διετή παράταση στην Ελλάδα για να μην πεθάνει από τις περικοπές», κάλεσε στο μεταξύ η Αυστριακή υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ενώ υπέρ του να «δοθεί  αέρας στην Ελλάδα να αναπνεύσει, αλλά όχι δώρα», τάχθηκε και ο αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Στο μεταξύ, ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν θεωρεί «χαμένη υπόθεση» την Ελλάδα και προτρέπει τους Ευρωπαίους να σώσουν την Ισπανία, για να μην έχουν οι τράπεζές της την τύχη των αυστριακών του 1931…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου