Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Να τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, άμεσα!


Ιδού τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα: Παρά τα πολλά μπλα μπλα, η χώρα θα τα καταφέρει με τις άμεσες πληρωμές της.
Όποιος και αν είναι στο τιμόνι της, θα δεχτεί τηλεφωνήματα από τους Merkel, Lagarde, και Draghi, που θα προειδοποιούν για την παγκόσμια «σφαγή» που θα επέλθει αν δεν γίνουν οι πληρωμές αυτές. Πράγματι, τα ποσά είναι μεγάλα, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση στα παγκόσμια χρηματιστήρια έως και 5%.
Παράλληλα, οι Hollande και  Obama θα ενθαρρύνουν λίγο τους Έλληνες, δεσμευόμενοι για βοήθεια με ευνοϊκότερους όρους, εν ευθέτω χρόνω, πείθοντάς τους να πληρώσουν τις δόσεις που επίκεινται… για το καλό όλων.
Έτσι, οι πληρωμές θα γίνουν, και θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χαλαρώσει λίγο όσον αφορά στις απαιτούμενες απολύσεις υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η λιτότητα έπαψε να είναι δημοφιλής, και έτσι θα επιτραπεί σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει, να σώσει την εικόνα της.
Το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αλλά όχι απαραίτητα βάσει του αρχικού σχεδίου. Οι μέτοχοι θα πρέπει να μπουν στην άκρη. Οι τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν, οι μέτοχοι να χάσουν λεφτά, και οι καταθέτες να πάρουν εγγυήσεις για τα χρήματά τους. Κανονικά οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να είναι αυτοί που χάνουν, αλλά επειδή είναι ντόπιοι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ όσα θα έλυνε. Μια επιμήκυνση όμως του χρέους θα έκανε καλό.
Μια πετυχημένη κρατικοποίηση θα χρειάζονταν ελάχιστα χρήματα, και θα έδινε τον έλεγχο στον ελληνικό λαό. Αν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα αυξάνονταν η πίεση για πώληση των ασθενέστερων ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, αφού θα επικρατούσε ο μιμητισμός.
Μια άλλη απαραίτητη κίνηση θα ήταν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ, η οποία έχει φερθεί άσχημα αναφορικά με την Ελλάδα. Η ΕΚΤ κερδίζει πολλά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί τουλάχιστον κατά €12.5 δισ το χρέος αυτό. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως παρά τα μεγάλα λόγια για διάσωση, τεράστια ποσά θα δανείζονταν στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, μόνο και μόνο για να ξοφληθεί η ΕΚΤ. Για αυτό και η Ελλάδα θα κερδίσει πολλά, αν χάνοντας λίγα κέρδη η ΕΚΤ, μπορέσει να μειώσει το χρέος, να μειώσει τα ετήσια επιτόκια, και να παρατείνει τις ωριμάνσεις ομολόγων της.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναδεί και το όλο  ζήτημα της λιτότητας από την αρχή, με την βοήθεια του Hollande. Αν βοηθήσει και η ΕΚΤ, ακόμη καλύτερα. Τα όποια μέτρα λιτότητας πρέπει να παραταθούν στο μέλλον, και κάτι τέτοιο θα ικανοποιήσει και τους Γερμανούς, (μπορεί να εξευμενίσει  και τις αγορές ομολόγων). Μόνο έτσι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να καταστεί βιώσιμη.
Με όλα τα παραπάνω, ο ελληνικός λαός κερδίζει. Αυτοί που χάνουν είναι οι μέτοχοι των τραπεζών, αλλά δεν πειράζει. Επίσης, χάνει και η ΕΚΤ, αλλά αυτή θα πρέπει να θυμάται ότι δεν υπάρχει με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Έτσι δεν είναι;
Η Γερμανία θα κρατήσει τα προσχήματα, αφού  η λιτότητα θα συνεχίσει να ισχύει, απλά θα αλλάξουν λίγο οι λεπτομέρειες. Το ΔΝΤ δεν χάνει πολλά.
Όλα αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά της επιτρέπουν να ανασάνει. Η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει πετύχει ουκ ολίγα, έτσι ώστε η έξοδος από το ευρώ να μην φαίνεται ως μια ελκυστική επιλογή. Μπορεί να αναβληθεί, και να σχεδιαστεί και καλύτερα.
Κανένας δεν ξέρει το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά μάλλον η χώρα δεν πάει για χρεοκοπία σύντομα.

Του Peter Tchir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου