Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το κέρδος της Γερμανίας από την Ελλάδα

Το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης συνοψίζεται ως εξής: η Γερμανία κερδίζει πολλαπλά από την ελληνική κρίση. Είτε γυρίστηκε με σκοπό να καθησυχάσει τους γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν πετιούνται τα λεφτά τους στην Ελλάδα, είτε για να πει την αλήθεια, κόντρα στην προπαγάνδα των μίντια και των κερδοσκόπων, προσπαθεί να εξετάσει όλες τις πλευρές.

Οι αξιωματούχοι της γερμανικής οικονομικής επιτροπής πιάνονται «αδιάβαστοι» ως προς το πόσα χρήματα έχει πραγματικά δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα (το πραγματικό ποσό με παραδοχή της κυβέρνησης είναι 15.2 δις ευρώ) όπως επίσης και πόσα κερδίζει ως επακόλουθο της ελληνικής κρίσης.



Καταπιάνεται εκτενώς και με τους τρόπους που επωφελείται και η γερμανική βιομηχανία από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον η πτώση του ευρώ καθιστά τα γερμανικά προϊόντα πιο φτηνά, με αποτέλεσμα οι γερμανικές εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο κατά 50 δις, δηλαδή 2% του ΑΕΠ, ένα πολύ σημαντικό νούμερο.Με τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταρρέουν, το πλεονέκτημα παίρνουν τα γερμανικά εργοστάσια που βλέπουν τις παραγγελίες τους να αυξάνονται κατακόρυφα. Μαζί αυξάνονται και οι μισθοί.

Δεύτερον με τους γερμανούς φορολογούμενους να επωφελούνται απόιστορικά χαμηλά επιτόκια, και την εισροή χρημάτων από άλλες χώρες προς τη Γερμανία (λόγω του φόβου που επικρατεί στις αγορές) τα κέρδη από τα επιτόκια είναι μεταξύ 45-65 δις.

Το αφιέρωμα κλείνει με την παρουσιάστρια να αναφέρει την ανάγκη ενός σχεδίου βοήθειας Μάρσαλ προς την Ελλάδα, εφόσον η λιτότητα είναι αδιέξοδη ενώ την έλλειψη προγράμματος επενδύσεων, μακροπρόθεσμα, η ίδια η Γερμανία θα την πληρώσει ακριβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου