Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η παρθενογένεση του κ. Βενιζέλου


Ο κ. Βενιζέλος είναι καλός συνταγματολόγος και ρήτορας, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Έχει όμως και ένα μεγάλο ελάττωμα. Είναι αμετροεπής και επηρμένος. Και το απέδειξε για ακόμη μια φορά επιλέγοντας χθες να μιλήσει στους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης για το … όραμά του για την Ελλάδα.
Τόλμησε μάλιστα να κάνει κριτική σε όλους και σε όλα και να «προειδοποιήσει» τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει όπως ψηφίζει στα γκάλοπ γιατί υπάρχει κίνδυνος εκφασισμού.
Ο άνθρωπος που έχει αναγάγει την μπαρούφα και το ψέμα σε όπλο για την πολιτική του επιβίωση, είχε το θράσος να βγει μπροστά στους διανοούμενους και να ζητήσει να τον στηρίξουν.
Είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος, γιατί κυριαρχεί ακόμα ο παλαιοκομματικός και αρχηγικός λόγος, όπου ο αρχηγός του ενός κόμματος εμφανίζεται ως «σωτήρας» και ο αρχηγός του άλλου ως «καταστροφέας» και οι ρόλοι εναλλάσσονται. Αυτά είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με τον παλαιοκομματισμό, ούτε με τον αρχηγικό λόγο. Ή μήπως να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες ως σωτήρας της πατρίδας, αν και όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για πραγματικό ολετήρα της χώρας.
«Είναι άγονη η μικροκομματική συζήτηση για τις ευθύνες καθενός στο παρελθόν αλλά σημασία έχει δημιουργία προϋποθέσεων για τις ευθύνες του μέλλοντος», είπε αυτός που είναι από τους βασικότερους υπαίτιους του θλιβερού παρελθόντος και του ακόμη πιο θλιβερού μέλλοντος. Να μη μιλάμε για τους υπεύθυνους της κατάντιας της χώρας, μας προτρέπει γιατί αυτό είναι άγονο. Επομένως, κ. Βενιζέλο, να μη μιλάμε και για Ειδικά Δικαστήρια για τα οικονομικά εγκλήματα που κάνατε;
Επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο εκφασισμού της χώρας, από την στιγμή που διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, ανατρέπονται αξίες, καταλύονται βασικά προτάγματα, ενώ η οργή εναλλάσσεται με τον φόβο και τίποτα από αυτά τα δυο δεν μετατρέπεται σε πρόταση εξουσίας.
Δηλαδή τι θέλει ο κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Να μην οργίζεται ο κόσμος, να μην αντιδρά, να μη φοβάται ή μήπως να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει κάτι άλλο καλύτερο να κάνει;
Επικαλέστηκε εξάλλου το παράδειγμα της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933) και είπε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και ενός κοινοβουλίου εχθρικού προς τον κοινοβουλευτισμό, από την στιγμή που η κρίση απειλεί εν τέλει την εθνική συνοχή. «Οι έρευνες της κοινής γνώμης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, αυτοί που θέλουν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα είναι εξίσου πολλοί και κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν τελικά οι τάσεις του εκλογικού σώματος δεδομένου ότι το 50% αυτού δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα και επιπλέον το 50% αυτών δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή..Υπάρχει ιδεολογική, πολιτική και αισθητική τρομοκρατία και διατυπώνεται ένας πολιτικός λόγος που λαϊκίζει, δημαγωγεί, υπεραπλουστεύει και αυτοταπεινώνεται».
Κάπως έτσι λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία. Σα να μην υπήρχε τα προηγούμενα δύο χρόνια, λες και πρόκειται για πολιτικό με παρθενογένεση. Κι έτσι θα συνεχίσει να πολιτεύεται. Με επιθέσεις σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με πληρωμένα γκάλοπ που θα δημοσιεύονται σε πρόθυμους φίλους του εκδότες. Να τον χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο Γιωργάκης είναι πολύ πιο συμπαθής απ’ αυτόν.
Να δείτε που ο Βενιζέλος θα μας κάνει να νοσταλγήσουμε τον Παπανδρέου.


Με αφορμή εξάλλου την τραγική αυτοκτονία στον Σύνταγμα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πρέπει αυτή  να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Τι εννοεί άραγε; Να μην κάνουμε κριτική στην ανεκδιήγητη παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση;
Να ξεχάσουμε ότι και ο ίδιος αποτέλεσε επίλεκτο μέλος της «κυβέρνησης Τσολάκογλου» όπως έγραψε και ο αυτόχειρας;
Μήπως ο κ. Βενιζέλος μας προειδοποιεί να μην τολμήσουμε να συσχετίσουμε μια αυτοκτονία ενός ανθρώπου με την ανέχεια που προκάλεσε ο ίδιος με τις αποτυχημένες πολιτικές του;
Υπάρχει και η πολιτική αυτοκτονία κ. Βενιζέλε, κι αυτή έχει να κάνει με τα εγκληματικά λάθη που κάνατε επί δύο χρόνια. Αν υπήρχε έστω και μια ελπίδα να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Βενιζέλος την έχασε γιατί ακριβώς έγινε ο κύριος εκφραστής της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου