Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι Ολλανδοί για την αλαζονία τους: παραιτήθηκε η κυβέρνηση


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε σήμερα στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνηση μειοψηφίας ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά τη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επιβολή μέτρων λιτότητας το Σάββατο.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο όταν ο κοινοβουλευτικός σύμμαχος του Ρούτε στην κυβέρνηση μειοψηφίας, το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013. Ωστόσο ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την καταναλωτική ισχύ των Ολλανδών.
Το ισλαμοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση εξασφαλίζοντάς της πλειοψηφία 76 εδρών στο 150μελές ολλανδικό κοινοβούλιο, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση στις 21 Μαρτίου ενός βουλευτή του PVV.
Να λοιπόν που η κρίση εκδικείται τους φαφλατάδες πολιτικούς οι οποίοι δε μπορούν να προβλέψουν την οικονομική κρίση.
Θα θυμάστε όλοι τον «χοντρούλη» Ολλανδό υπουργό Οικονομικών που έβριζε από το πρωί ως το βράδυ την Ελλάδα και ζητούσε την αποβολή της από την ΕΕ. Αυτός λοιπόν και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται ν αποχωρήσουν και να πάνε σε εκλογές διότι η κρίση πλήττει και την «νοικοκυρεμένη» χώρα τους. Το έλλειμμα θα φτάσει το 4,3% το 2013 με όριο το 3% με αποτέλεσμα να έρχεται σφοδρή πολιτική κρίση. Οι Ολλανδοί υπέρμαχοι της λιτότητας και των δημοσιονομικών απαιτήσεων των Βρυξελλών βρίσκονται τώρα με την πλάτη στον τοίχο. Σήμερα πιθανότατα θα παραιτηθεί η κυβέρνηση καθώς ένα από τα στηρίγματά της, η ακροδεξιά Geert Wilders αίρει την εμπιστοσύνη της λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι παράλογες και δε θα πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες. «Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές των Βρυξελλών. Δεν θέλουμε να ματώσουν οι συνταξιούχοι μας για τις διαταγές των Βρυξελλών» είναι το βασικό τους σύνθημα και πολλοί μέσα στην Ολλανδία συμφωνούν.
Τώρα λοιπόν οι Ολλανδοί θα πάνε σε πρόωρες εκλογές με το δίλημμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν οι Βρυξέλλες ή μιας πιο ήπιας αναπροσαρμογής με γενικότερη αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Με μια πιθανή νίκη του Ολάντ, κι αν αυτός δεν αποδειχθεί «φούσκα» (κάποιοι στη Γαλλία τον χαρακτηρίζουν ακόμη και… Παπανδρέου), η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει και να απαγκιστρωθεί από τη σκληρή γραμμή της Μέρκελ. Αλλωστε, οι Ολλανδοί ήταν από τους συμμάχους των Γερμανών, από τους πεμπτοφαλλαγγίτες που πρόσβαλλαν κατά κόρον την Ελλάδα.
Ισως ήρθε η ώρα να πληρώσουν για την αλαζονία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου