Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διλήμματα


 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης




ΣΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ θα βρεθείς εμπρός από την κάλπη και θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιας παράταξης το ψηφοδέλτιο θα ρίξεις στο φάιμπεργκλας κουτί.

Οσο κι αν σε έχουν επηρεάσει οι δεκάδες δημοσκοπήσεις, στο μυαλό σου ζει ένα δίλημμα, που μπορείς να το πεις και «δεκάλημμα», αφού καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε τουλάχιστον δέκα κόμματα, τα οποία διεκδικούν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Και τη διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα στοιχεία της ρευστότητας, της αβεβαιότητας και της κοινωνικής απαισιοδοξίας παραμένουν ισχυρά. Tο εκλογικό σώμα παραμένει σε σύγχυση. Kαμιά από τις υπάρχουσες επιλογές δεν φαίνεται να πριμοδοτείται μαζικά. O κατακερματισμός των δυνάμεων, η κρίση εμπιστοσύνης και η αποδόμηση των σταθερών της μεταπολιτευτικής περιόδου κυριαρχούν.
Για να σε βοηθήσω να διαλέξεις τι να ψηφίσεις, λέω να σου παραθέσω κάποιες σκέψεις μου.

Βασικά, αυτά τα δέκα κόμματα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) Κόμματα μνημονιακά. Δηλαδή κόμματα που γουστάρουν Ευρώπη και ευρώ και στα οποία οι υποψήφιοι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο μνημόνια και το ΠΙ-ΕΣ-ΑΪ και πιστεύουν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων οι οποίες απορρέουν από αυτά.

β) Κόμματα αντιμνημονιακά. Δηλαδή κόμματα στα οποία δεν συμμέτεχει κάποιος που να έχει ψηφίσει Μνημόνια και ΠΙ-ΕΣ-ΑΪ και μιλούν για έξοδο από Ευρώπη και ευρώ.

γ) Κόμματα «μελανζέ» («μελανζέ» σημαίνει «χρωματισμός που δεν είναι καθαρός» και «μελανζέ» έλεγε η αείμνηστη Σπεράντζα Βρανά εκείνους οι οποίοι δεν ήσαν ξεκάθαρου φύλου). Αυτά τα κόμματα ναι μεν λένε πως είναι αντιμνημονιακά, αλλά ή έχουν ψηφίσει Μνημόνιο ή ΠΙ-ΕΣ-ΑΪ ή έχουν αγκαλιάσει στις τάξεις τους πολλούς πρώην χοντρά μνημονιακούς.

Τι θα πρέπει να κάνετε τώρα εσείς: Πρωτίστως να αποφασίσετε ποιας κατηγορίας κόμμα σάς καλύπτει και να είσαστε έτοιμοι να δεχθείτε τα όσα θα προκύψουν από την επιλογή σας, συμφώνως με τις απειλές οι οποίες εκτοξεύονται.(π.χ. φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων ή πτώχευση, άδεια ράφια, αγελάδες που δεν θα ξαναδίνουν γάλα κι άλλα τέτοια φοβερά).

Το δεύτερον, να επιλέξετε σε ποιον θα βάλετε «σταυρό προτίμησης». Καλό θα είναι να σκεφτείτε πως πολλοί από αυτούς που θα είναι στα ψηφοδέλτια έχουν φάει αρκετά και να σταυρώσετε κανέναν καινούργιο, φτωχό, ώστε να φάει κι αυτός.

Στο κάτω κάτω, όποιον και να ψηφίσετε, εσείς δεν θα φάτε! Ας φάνε λοιπόν οι πεινασμένοι που θέλουν να μπουν στην Βουλή, για να χορτάσουν και να σωθούν.

Περισσότερα περί των διλημμάτων, την ερχόμενη Κυριακή, Κυριακή των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου