Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και φόβοι για θερμό επεισόδιο


Τουρκικές έρευνες σε Ρόδο και Καστελλόριζο για πετρέλαιο!
(Ανανεωμένο) Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα από τη νέα σοβαρή πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο, μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Η κίνηση της Άγκυρας να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη χορήγηση άδειας για πετρελαϊκές έρευνες στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελλόριζου συνιστά ποιοτική κλιμάκωση της τουρκικής αμφισβήτησης κυριαρχικών και απορρεόντων από το Διεθνές Δίκαιο ελληνικών δικαιωμάτων, καθώς παρεμβαίνει με τον πιο επίσημο τρόπο σε περιοχές που ανήκουν πέραν πάσης αμφιβολίας στην υφαλοκρηπίδα της χώρας μας. Εξ ου και η σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» και ότι «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Οι αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο της γείτονος. Διπλωματικές πηγές έλεγαν τον «Ε.Τ.» ότι ανάλογη κίνηση της Τουρκίας είχε υπάρξει και το 2009 και ότι η νέα αντίδρασή της οφείλεται στη διαπίστωση ότι ο προγραμματισμός για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα υλοποιείται, παρά τη ρευστότητα και τη μεταβατική κατάσταση που διέρχεται η χώρα εν όψει εκλογών, καθώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι η πρέπει να προχωρήσουν η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια η Αγκυρα ανησυχεί ότι η (καθυστερημένη) δραστηριότητα της Ελλάδας θα «κουμπώσει» με τις εξελίξεις στην Κύπρο και το Ισραήλ.
Το ΥΠΕΞ συντάσσει το σχετικό φάκελο με τα νομικά και άλλα στοιχεία και επιχειρήματα για να προβεί στα σχετικά διαβήματα και σε ενημέρωση των εταίρων και των συμμαχικών οργανισμών.
Φόβοι για «θερμό επεισόδιο» στο Καστελόριζο
 Η ωμή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας, με την απόφαση εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε τρεις περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό γιατί αφενός η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας είναι ρευστή και αφετέρου διότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν για το δεύτερο 15ημερο του Μαΐου δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις.
Πρόκειται για την αεροναυτική άσκηση «Deniz Gordu» και την αποβατική «Efes». Η πρώτη διεξάγεται σε δεσμευμένες περιοχές σε ολόκληρο σχεδόν το ανατολικό Αιγαίο με τη συμμετοχή ναυτικών, αεροπορικών δυνάμεων και υποβρυχίων, ενώ η δεύτερη υλοποιείται συνήθως στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο. Οι δύο αυτές ασκήσεις πολλές φορές χρησιμοποιούνται από την Αγκυρα για αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.  Επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο την περίοδο που θα διεξάγονται οι δύο τουρκικές ασκήσεις. Θεωρούν πως η άκρως προκλητική ανακοίνωση πετρελαϊκών ερευνών σε τρεις περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Αγκυρα θέλει να στείλει σαφές μήνυμα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ πως δεν θα δεχθεί τον αποκλεισμό της από την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και όπως εκτιμούν αξιωματικοί ίσως επιχειρήσει ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Καστελόριζο, το οποίο θέλει με κάποιο τρόπο να «εξαφανίσει» από το  χάρτη. Μία πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου πιθανώς να προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι προκειμένου να προωθήσουν τις αξιώσεις τους.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθεί προσεκτικά και αξιολογεί την κατάσταση που διαμορφώνεται από τις κινήσεις της Αγκυρας, συνιστώντας πάντως σε «ανοιχτή γραμμή» με το υπουργείο Εξωτερικών ψυχραιμία. Η επίσκεψη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνοδεία σύσσωμης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι και τη Σάμο ήταν συμβολική και με μηνύματα στην Τουρκία, ενώ η απάντηση μέσω «twitter» του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου σε δημοσίευμα που εμφανίζει τους στρατιωτικούς ως τους λιγότερο χαμένους από τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές αποσκοπεί στην τόνωση του ηθικού και του φρονήματος στο Στράτευμα, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου