Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Άκης: «Μαζί τα… υπογράψαμε»


Το κάδρο που «φιλοτεχνεί» ο προφυλακισμένος πλέον Άκης Τσοχατζόπουλος περικλείει μια οικογενειακή, πλην όμως διόλου ειδυλλιακή, φωτογραφία από τις «καλές εποχές» του ΠΑΣΟΚ.Κώστας Σημίτης (πρωθυπουργός), Γιώργος Παπανδρέου (υπουργός Εξωτερικών),Γιάννος Παπαντωνίου (Εθνικής Οικονομίας), Ευάγγελος Βενιζέλος (Ανάπτυξης) και άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης μετείχαν στη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο άναψε το πράσινο φως για την αγορά των υποβρυχίων τύπου S 214. Η απόφαση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης και των πληρεξούσιων δικηγόρων του να ζητήσουν την κατάθεση όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ δίνει το στίγμα της επιθετικής υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθηθεί.

Η κλήτευση των μελών του τότε ΚΥΣΕΑ είχε ζητηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν από την πλευρά Τσοχατζόπουλου, τόσο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής όσο και στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Αθηνών. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του πρώην υπουργού, η απόφαση για την προμήθεια των υποβρυχίων ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2000, ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εξουσιοδότησε τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως τονίζουν, πάντως, πηγές που έχουν… καλή μνήμη, η ημερομηνία-κλειδί κατά την οποία ελήφθη η απόφαση ήταν η 26η Ιουλίου του 1999. Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση για υπογραφή της σύμβασης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, δύο μόνο μήνες πριν από τις εκλογές (Απρίλιος 2000). Στη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ μετείχαν, εκ της θέσης τους ως υπουργών, εκτός των προαναφερθέντων, και οι Βάσω Παπανδρέου (υπουργός Εσωτερικών), Κώστας Λαλιώτης (Περιβάλλοντος),Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Δημόσιας Τάξης).

Μαραθώνια απολογία στον ανακριτή

Αν και χθες το πρωί, την ώρα που προσερχόταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος στο κτίριο της Ευελπίδων, έκανε προσπάθεια να εμφανιστεί ψύχραιμος και ήρεμος, λέγοντας μάλιστα προς τους δημοσιογράφους «συγγνώμη που σας έφερα τέτοια ημέρα εδώ», κατά την αποχώρησή του ο «αέρας» είχε εξαφανιστεί. Είχε προηγηθεί, βλέπετε, η ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. Από χθες το απόγευμα, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προφυλακισμένος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα, επικεντρώθηκε στην προσπάθειά του να αποδομήσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται για την προμήθεια των υποβρυχίων, δείχνοντας προς την πλευρά του ΚΥΣΕΑ, ενώ ειδικά για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR M1 επιφυλάχθηκε να λογοδοτήσει άλλη στιγμή, εξαιτίας της ογκώδους δικογραφίας.
Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή για τις offshore εταιρίες και τα εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε πλήρη άγνοια. «Δεν έχω καμία σχέση με τις ύποπτες offshore και κανένα από τα εμβάσματα δεν έχει κατατεθεί στο όνομά μου», φέρεται να είπε.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εμπλοκή του ξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα με τις εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες με έμμεσο τρόπο σχετίζονται με την αγοραπωλησία της Δ. Αρεοπαγίτου, ως καθαρή σύμπτωση. Κάποια στιγμή, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να είπε πως ό,τι έκανε ήταν για το καλό της Ελλάδας και πως οι επίμαχες συμβάσεις δεν ήταν ζημιογόνες για τη χώρα.
Οι δικηγόροι του είχαν θέσει νωρίτερα διάφορα νομικά ζητήματα, καθώς και θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει λόγος διερεύνησης εκ νέου της προμήθειας των TOR M1, καθώς το θέμα έκλεισε με τη διερεύνησή του από τη Βουλή. Παράλληλα, έκαναν λόγο για αδικήματα που με βάση την κείμενη νομοθεσία έχουν παραγραφεί.

Οι υπόλοιποι

Σήμερα, περνούν το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθούν ο ξάδελφος και δεξί χέρι του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης. Προφυλακισμένος από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την απολογία του, βρίσκεται ο Αστέριος Οικονομίδης. Παράλληλα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του.
 ”Ελεύθερος Τύπος”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου