Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

“Kι όμως το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ…”


του Κώστα Ροδινού
Αυτός είναι ο θριαμβευτικός πρωτοσέλιδος τίτλος στα σημερινά ΝΕΑ. Και συμπληρώνει: “Με  αυτή τη συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσβλέπει σε ποσοστά τουλάχιστον υπερδιπλάσια απ’ αυτά που καταγράφουν  οι δημοσκοπήσεις.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Αυτά για όσους νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές θα διαλυθεί, θα έρθει πέμπτο κόμμα, ή θα συγκεντρώσει μονοψήφιο ποσοστό!
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί!
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει μια αξιοζήλευτη ικανότητα επιβίωσης ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Γιατί;
-Πρώτον, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα οπαδών και ψηφοφόρων, στρατό κανονικό,  «που έχει φάει ψωμί απ’ το ΠΑΣΟΚ». Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί  που «αποκαταστάθηκαν» το 1981, στη συνέχεια «βόλεψαν» τα παιδιά και τα εγγόνια τους! Οι πρώτοι μάλιστα, σιγά-σιγά συνταξιοδοτούνται! Όλοι αυτοί είναι «ΠΑΣΟΚ και ξερό ψωμί»!
-Δεύτερον, γιατί στο ΠΑΣΟΚ οι «καπεταναίοι»  την ώρα της κρίσης βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς! Το προσωπικό κάτω από το συλλογικό. Είδατε τον Βενιζέλο; Το 2007 γελοιοποιήθηκε. Προσπάθησε, πάνω στο θυμό του, να κάνει κόμμα, στη συνέχεια  «Λέσχη Προβληματισμού» και όταν ηρέμησε τα ξέχασε όλα. Επανήλθε ως Υπουργός και χθες εξελέγη, όπως εξελέγη, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ! Ποιος θα στοιχημάτιζε κάτι τέτοιο το 2007; Ούτε ο ίδιος, υποθέτω!
ρίτον, γιατί το ΠΑΣΟΚ, πάνω απ΄ όλα, είναι ένας μηχανισμός νομής και διαχείρισης εξουσίας. Και η εξουσία είναι …συγκολλητική! Επιπλέον, τα ηγετικά στελέχη του έχουν αποκτήσει εμπειρία να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.  Πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί η ΝΔ τις πολιτικές του μνημονίου; Εδώ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2004, ο Βουλγαράκης  οργάνωσε συνάξεις για να …διαδεχθεί τον Καραμανλή! Ύστερα, δυο μέτρα πήγε να πάρει ο Καραμανλής και ο περίφημος Μανώλης έπαιζε κάθε μέρα στα πρωϊνάδικα το σήριαλ της παραίτησής του! Να έρθουμε στα σημερινά;  ακόμα δεν κέρδισε τις εκλογές ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος προεξοφλεί …μετεκλογικές συνεργασίες! Να μη μιλήσω για Μαρκόπουλους και Ζώηδες;
-Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ έμαθε να ζεί με τις …διαφωνίες και τις αντίθετες απόψεις.  Ένα μεγάλο supermarket στο οποίο μπορεί κάποιος να βρει όλα τα ..προϊόντα! Στη Ν.Δ. πάντα οι μισοί έβλεπαν με μισό μάτι τους άλλους μισούς! Μου είπε κάποτε ένας παλιός πολιτικός, «σημασία έχει ποιός είναι τ’ αφεντικό στη στάνη και όχι ποιά πρόβατα είναι μέσα»!
-Πέμπτον, γιατί σε αντίθεση με τη ΝΔ, τα στελέχη του  ΠΑΣΟΚ δεν πολιτικοποιούν τις προσωπικές τους διαφορές και συνεχίζουν να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ κοινό τους σπίτι.  Εδώ άκουσα  προχθές τον νεόκοπο ανεξάρτητο σωτήρα της χώρας να λέει ότι η ΝΔ έχει συμφωνήσει στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας! Πρόκειται για ύβρι!  Οι ΠΑΣΟΚοι δεν εγκαταλείπουν το κόμμα, αν κατέλθει στην περιφέρειά τους κάποιος άλλος ισχυρός  υποψήφιος, πολύ δε περισσότερο δεν πετροβολούν, αν δεν τους δοθεί κάποιο κομματικό οφίκιο.
-Έκτον, γιατί η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, παραμένει συμπαγής. Μπορεί να έχει απώλειες, αλλά ο σκληρός πυρήνας  στον οποίο προαναφερθήκαμε είναι  τόσο ανθεκτικός που εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα εκλογικά ποσοστά του 1989, του 2000, του 2004 και του 2007. Επί πλέον, το ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν  υπέστη μεγάλες ήττες, γλίτωσε  μια καταστροφική εκλογική διάλυση. Ότι δηλαδή έπαθε η ΝΔ το 1981, το 1993 και το 2009. Και όταν δεν διαλύεσαι, μπορείς να ελπίζεις!
-Έβδομον, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα  παράπλευρες εκλογικές δεξαμενές από τις οποίες αντλούσε την ώρα της κρίσης. Και το έκανε στοχευμένα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λεηλάτησε την Αριστερά, ο Σημίτης κέρδισε την εμπιστοσύνη μέρους της κεντροδεξιάς, ενώ ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε άγαρμπα το 2004 ένα αμφίπλευρο άνοιγμα ένθεν κακείθεν. Για όσους ξεχνούν η Δαμανάκη ήταν κατήγορος του πατέρα του!  Και ο Βενιζέλος; Εκτιμώ ότι έχει τρείς προτεραιότητες: Πρώτον με μια επίθεση αγάπης και ανοικτής αγκαλιάς θα ζητήσει να επιστρέψουν οι ..διαγραφέντες. Ήδη αρκετοί χθές έκαναν το πρώτο βήμα.
Δεύτερον, θα συμπιέσει το δημοσκοπικό φαινόμενο του κ.  Κουβέλη.
Τρίτον, θα απευθυνθεί  προς τα δεξιά σ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε μεσαίο χώρο. Και υπάρχουν αρκετοί ..πρόθυμοι να ανταποκριθούν!
-Όγδοον, το ΠΑΣΟΚ έκτισε ισχυρές προσβάσεις στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ . Έτσι όχι μόνο εξασφαλίζει ένα προστατευτικό κουκούλι εντός του οποίο λειτουργεί, αλλά πετυχαίνει και μια αποτελεσματική διαχείριση απωλειών. Για παράδειγμα: δείτε ποιάς προβολής τυγχάνει το ανύπαρκτο κόμμα της Μπακογιάννη (ακόμα και χθές το ΒΗΜΑ φιλοξενούσε ολοσέλιδη συνέντευξή της και σήμερα έπιασε από το πρωϊ στασίδι στο ΣΚΑΙ) και πως τα ΜΜΕ υποδέχθηκαν το κόμμα της Κατσέλη και του Καστανίδη. Τους είπε «ΛΟΥΚΑΝΙΔΗ» ο Πρετεντέρης και αυτό ήταν! Και τον Τζουμάκα, θα τον χαρακτηρίσουν «γραφικό» και τις καταγγελίες του «αβάσιμες» και τέλος! Ενώ, αν ήταν για τη ΝΔ; Τελειωμό δεν θα είχαν τα «τραπέζια» και οι  «πολιτικές αναλύσεις».
 Συμπέρασμα: Χθές το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» έκανε ένα δώρο στον Αντώνη Σαμαρά με μια προειδοποίηση στη συνοδευτική κάρτα.
Το ΠΑΣΟΚ, έστω και βαριά τραυματισμένο, θα «είναι εδώ». Δεν πρόκειται να τα παρατήσει,  ούτε θα  παραδοθεί αμαχητί. Να μη νομίζουν μερικοί στη ΝΔ, που ήδη έτρεξαν να παραγγείλουν κουστούμια, ότι απλά θα τους παραδώσει την εξουσία.
Όμως, ακόμα και αν υποστεί μια βαριά  ήττα, προετοιμάζει το έδαφος για  την επομένη των εκλογών!  Και ως συνήθως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Το παρελθόν είναι χρήσιμος οδηγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου