Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Οι οικονομίες χιλιάδων στρατιωτικών έκαναν «φτερά» σε μια νύκτα


Οι οικονομίες χιλιάδων στρατιωτικών έκαναν «φτερά» εν μία νυκτί σε ποσοστό που ενδεχομένως ξεπερνάει το 65%. Οι συνέπειες από το «κούρεμα» των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του PSI, θα είναι επώδυνες για τα στελέχη που καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους καταβάλλουν το 5% των αποδοχών τους προκειμένου να λάβουν εφάπαξ και μέρισμα με την αποστρατεία τους. Υπόκεινται επίσης σε κρατήσεις, με σκοπό να τους δοθεί βοήθημα ενηλικίωσης των τέκνων τους.
Το αποθεματικό του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού προσέγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας τα 80 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων ήταν κατατεθειμένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, η οποία τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό συνεπάγεται το «κούρεμά» τους με απώλειες που ξεπερνούν το 60%, ίσως και το 65% σύμφωνα με πληροφορίες.
Το ακριβές ποσό που χάνουν τα δύο Μετοχικά Ταμεία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα απολέσουν το Ταμείο του Ναυτικού 65 εκατ. ευρώ και το Ταμείο της Αεροπορίας 55 εκατ. ευρώ. Απώλειες περί τα 2,5 εκατ. ευρώ θα έχει και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και μικρά ποσά κατατεθειμένα σε ιδιωτικές τράπεζες ζητήθηκε να επιστραφούν και να υποστούν τις συνέπειες του PSI (ανταλλαγή ομολόγων με μειωμένη τιμή).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά τόσο για τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για τους απόστρατους; Πιθανότατα νέο «κούρεμα» του μερίσματος, ίσως περικοπές στο εφάπαξ και σχεδόν βέβαιη αναστολή κάποιων επιπλέον παροχών των Ταμείων προς τους στρατιωτικούς (όπως, χορήγηση δανείου μερικών χιλιάδων ευρώ για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών).
Ολοι απεύχονται να μπει μαχαίρι στο βοήθημα ενηλικίωσης των τέκνων, καθώς οι κρατήσεις είναι αρκετά μεγάλες για τα στελέχη και το ποσό υποτίθεται ότι έμπαινε σε έναν «κουμπαρά» που έσπαγε μόνο για τις ανάγκες των παιδιών των στρατιωτικών. Φαίνεται όμως πως το PSI τον έχει ραγίσει. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας αντισυνταγματάρχης υπόκειται σε κρατήσεις περίπου 80-90 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ευελπιστώντας ότι η αποταμίευση θα φανεί σωτήρια για τις σπουδές του ή την κάλυψη άλλων αναγκών.
Κατά βάσει, τα αποθεματικά προέρχονται από κρατήσεις 5% του βασικού μισθού των στρατιωτικών υπέρ Μετοχικών Ταμείων, την παρακράτηση ενός ποσοστού από τις εξοπλιστικές δαπάνες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι ανύπαρκτες τα τελευταία χρόνια, ενώ τα έσοδα αξιοποίησης ακινήτων έχουν περιοριστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Είναι σαφές, λοιπόν, πως στην κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την κρίση, το «κούρεμα» των αποθεματικών προκαλεί τεράστια προβλήματα και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα ακόμη και των μέχρι πρότινος υγειών Ταμείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Οι ως τώρα περικοπές στο μέρισμα δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων και θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να ληφθούν νέα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα για τους δικαιούχους στρατιωτικούς.
Μια νέα μείωση του μερίσματος, αργά ή γρήγορα, θεωρείται δεδομένη. Ως τώρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει προχωρήσει σε περικοπή του μερίσματος κατά 20%, του Ναυτικού κατά 14% και της Αεροπορίας κατά 6% (είναι το μοναδικό που δεν προχώρησε ακόμη σε μείωση για το 2012, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι περί το 10%).
Το εφάπαξ κινδυνεύει. Ηδη η κυβέρνηση προωθεί την περικοπή του για δικαιούχους έξι Ταμείων. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Μετοχικά Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως τίποτα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και σε περίπτωση που νέες αναλογιστικές μελέτες δείξουν κατάρρευση των Ταμείων μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών. Προς το παρόν, έχει ανασταλεί η προκαταβολή ενός μέρους του εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας.
Στο μεταξύ, από έγγραφο το οποίο ανήρτησε στη σελίδα του ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκύπτει πως όποιο στέλεχος επιθυμεί τη χορήγηση του 60% του εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας μπορεί να το λάβει, αλλά με επιτόκιο 4,16%. Στη συνέχεια θα γίνεται συμψηφισμός των τόκων με το υπόλοιπο 40% του εφάπαξ και ό,τι απομείνει (αν απομείνει) θα καταβάλλεται στο δικαιούχο.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου