Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΑΡΗ

Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το Βήμα της Κυριακής)

Ενα «σχέδιο δολοφονίας». Παρασκηνιακές ενέργειες μυστικών υπηρεσιών (ελληνικών και ρωσικών), τηλεφωνικές υποκλοπές και μια αλλαγή σε προκαθορισμένο δρομολόγιο που ακύρωσε την «απόπειρα»... Κινηματογραφικό σενάριο; Θα... 
μπορούσε. Σύμφωνα όμως με στοιχεία δικογραφίας της Εισαγγελίας Αθηνών είναι το «σχέδιο δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Στοιχεία άγνωστα για εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη στην οδό Κόνιαρη στους Αμπελοκήπους, και ειδικά στην πόρτα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), τον Μάρτιο του 2009, περιέχονται στη δικογραφία στην Εισαγγελία της Αθήνας, η οποία κατέληξε σε δίωξη κατ’ αγνώστων για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της «απόπειρας» κατά του πρώην πρωθυπουργού. Μάρτυρες συνδέουν την έκρηξη με απόπειρα κατά του Κ. Καραμανλή και διηγούνται πώς απέφυγε, την τελευταία στιγμή, να περάσει από τον στενό δρόμο ύστερα από πληροφορία – που είχε φθάσει μήνες πριν – από πηγή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ας δούμε όμως τα στοιχεία της δικογραφίας από την αρχή:
Ο επικεφαλής της ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει καταθέσει και ως μάρτυρας στη δικογραφία που χειρίστηκε ο εισαγγελέας κ. Νίκος Ορνεράκης, είχε πληροφορηθεί από την ΕΥΠ για έγγραφο που έκανε λόγο για σχέδιο αποσταθε- ροποίησης της χώρας. Η πηγή της ρωσικής πλευράς αναφερόταν σε σχέδιο φυσικής και ηθικής εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού. Προειδοποιούσε για επεισόδια και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας αλλά και για απαγωγές επιχειρηματιών... Η πληροφόρηση αυτή οδήγησε τον αξιωματικό να κάνει συστάσεις στον πρώην πρωθυπουργό «να αποφύγει να περνάει από την οδό Κόνιαρη», δρόμο που εκείνος ακολουθούσε, όταν έφευγε από το σπίτι του στον Λυκαβηττό με κατεύθυνση το άλλο του σπίτι στη Ραφήνα.
Δεν ήταν λίγοι τότε αυτοί που γνώριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεγε το σπίτι στον Λυκαβηττό για να κάνει τα πολιτικά ραντεβού του που δεν ήθελε να δουν ακόμη και άνθρωποι από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο αξιωματικός εκείνο το βράδυ της 19ης Μαρτίου του 2009 συνέστησε στον κ. Καραμανλή να μην περάσει από την Κόνιαρη διότι, όπως του είπε, «δεν μου αρέσει αυ- τό το στενό. Αν συμβεί οτιδήποτε, δεν υπάρχει σίγουρος δρόμος διαφυγής...». Πράγματι εκείνο το βράδυ, γύρω στις εννέα, «ο τότε πρωθυπουργός άλλαξε τελευταία στιγμή δρομολόγιο, προκειμένου να καταλήξει στην Αττική οδό και στη συνέ- χεια στη Ραφήνα».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι αξιωματικοί έχουν καταλήξει ότι ο κ. Καραμανλής παρακολουθούνταν και όταν οι δράστες ειδοποιήθηκαν πως δεν πέρασε από την Κόνιαρη πυροδότησαν τον μηχανισμό, ο οποίος ήταν τοποθετημένος στην πόρτα, και συγκεκριμένα στο χερούλι, της ΚΕΔ, για να τον αχρηστεύσουν. Πράγματι κάποιοι θυμούνται ότι στις 9 - 9.30 το βράδυ της 19ης Μαρτίου 2009 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο συγκεκριμένο σημείο. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου και σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα κοντά. Οπως αναφέρει «Το Βήμα» της επόμενης ημέρας, «η βόμβα ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο και όχι με ωρολογιακό μηχανισμό».
Ολοι τότε συνέδεσαν την έκρηξη με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και την εν εξελίξει έρευνα στη Δικαιοσύνη. Στην Αστυνομία πάντως είχε επικρατήσει πανικός. Στην αρχή οι αξιωματικοί άφηναν να διαρρεύσει ότι «δεν πρόκειται για βομβιστική επίθεση αλλά για έκρηξη φυσικού αερίου», ενώ στη συνέχεια άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έκαναν λόγο για «χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα».
Η σύγχυση επιτάθηκε όταν εβδομάδες αργότερα την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», η οποία με προκήρυξή της συνέδεε την έκρηξη με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ανελάμβανε την ευθύνη και για άλλες αποτυχημένες ενέργειες σε κτίρια και ιδιωτικών εταιρειών. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Οπως έχει αποκαλύψει και το περιοδικό «Επίκαιρα», απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή έλαβε γνώση από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας για σχέδιο επίθεσης εναντίον τού τότε πρωθυπουργού. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης, το οποίο θεωρήθηκε υπαρκτό ύστερα και από την άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα Ορνεράκη, περιελάμβανε πολιτική και επιχειρηματική αποσταθεροποίηση.
Ενα άλλο περιστατικό το οποίο συνδέεται με αυτή την περίοδο είναι η ανεύρεση όπλου σε άδειο σπίτι απέναντι από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού.
Μετά την αντικατάσταση του τότε διοικητή κ. Ιωάννη Κοραντή από την ηγεσία της ΕΥΠ το πηδάλιο της Υπηρεσίας ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε για τον σκοπό αυτόν από το εισαγγελικό σώμα. Είναι απολύτως φυσικό να εξηγήσει κανείς τη σημε- ρινή στενή σχέση Καραμανλή - Παπαγγελόπουλου ύστερα και από την περιπέτεια εκείνης της άνοιξης... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου