Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Απλήρωτοι γιατροί, ταλαίπωροι ασθενείς


Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες που συρρέουν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς η μη πληρωμή των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς από τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεχείλισε το «ποτήρι» της υπομονής τους με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν σε επισχέσεις εργασίας… Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους πολίτες; Ότι αν έχουν προγραμματισμένες εξετάσεις ή χειρουργεία να κάνουν, θα πρέπει να επαληθεύουν αν το ραντεβού τους θα πραγματοποιηθεί καθώς το πιο πιθανό είναι να ακυρωθεί. Κανονικά ωστόσο εξυπηρετούνται τα έκτακτα περιστατικά.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ζήτησε χθες από τους διοικητές των νοσοκομείων να ελέγξουν το φαινόμενο των πλασματικών εφημεριών (δηλαδή το να δηλώνεται ότι ένας γιατρός έκανε εφημερία αλλά στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο ούτε σε ετοιμότητα στο σπίτι του).
Μόνο μέσο πίεσης
Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί συνέχιζαν να ζουν την πραγματικότητα ενός ΕΣΥ υποστελεχωμένου… Όπως δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας,«καταβάλαμε απεγνωσμένες προσπάθειες για να κρατήσουμε ανοιχτά τα νοσοκομεία την ώρα της μεγάλης κρίσης που οι πολίτες τα έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Δυστυχώς, όντας απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2011 σε ορισμένα νοσοκομεία, το μόνο μέσο πίεσης που μας απομένει είναι οι επισχέσεις εργασίας».
Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του Ν.Τ. που είναι ειδικευόμενος ορθοπαιδικής χειρουργικής σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. «Παίρνω γύρω στα 1.000 ευρώ μισθό, αναγκάζομαι να κάνω μηνιαίως 3 τουλάχιστον εφημερίες παραπάνω από αυτές που προβλέπει το πλαφόν, για τις οποίες δεν αμείβομαι, και περιμένω τα 700 ευρώ των εφημεριών για να ζήσω… Αλλά περιμένω εδώ και τρεις μήνες. Συνάδελφοί μου που έχουν παιδιά κυριολεκτικά υποφέρουν!».
Σε άλλα νοσοκομεία πάντως κάνουν επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί, και σε άλλα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση και οι ειδικευμένοι. Όπως και να έχει, επειδή οι ειδικευόμενοι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ΕΣΥ και απουσία τους δεν μπορούν να βγουν τα προγράμματα, κάθε δική τους κινητοποίηση ισούται με παράλυση του συστήματος.
«Κλειστά» νοσοκομεία
Στην Αττική σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει οι γιατροί στο Γ.Ν. Νίκαιας, στο ΚΑΤ, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί, στο Λοιμωδών, στο «Άγιοι Ανάργυροι», στο Πατησίων, στο Τζάνειο Πειραιά, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο «Σωτηρία» που τελεί και υπό κατάληψη, στο «Αγία Όλγα», στο «Σισμανόγλειο», στο «Αττικόν» και στον «Ευαγγελισμό» (από σήμερα). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, επίσχεση έχουν ξεκινήσει οι γιατροί Π.Γ.Ν. Πατρών, στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», στο Γ.Ν. Δράμας, στο Γ.Ν. Αιγίου από Γ.Ν. – Κ.Υ. Κω, στο Γ.Ν. Καλαμάτας, στο Γ.Ν. Αγρινίου, στο Γ.Ν. Βέροιας, στο Γ.Ν. Έδεσσας, στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, στο Γ.Ν. Κέρκυρας και στα Κ.Υ. του νομού, στο Ψ.Ν. Κέρκυρας, στο Γ.Ν. Ρόδου και τα Κ.Υ., στο Γ.Ν. Χανίων και στο Γ.Ν. Φλώρινας.
“Ελεύθερος Τύπος”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου