Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

NYT: “H Eυρώπη σπρώχνει τους Ελληνες σε εξέγερση”


H Eυρώπη σπρώχνει τους Ελληνες σε εξέγερση, προειδοποιούν σαφέστατα οι «New York Times» σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική τραγωδία».
«Στις δημοκρατίες, η πλειοψηφία δύναται να κινητοποιηθεί ενάντια σε συγκεκριμένα συμφέροντα αν διαπιστώσει ότι έτσι θα βελτιωθεί η ζωή της. Εξαναγκάζοντας όλους τους Ελληνες να υποφέρουν χωρίς ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης, η Ευρώπη ενώνει μια χώρα που ήδη συνταράσσεται από απεργίες…», κρούει τον κώδωνα η αμερικανική εφημερίδα.
Το ίδιο άρθρο-παρέμβαση κατηγορεί την «καταστροφική πολιτική κακοδιαχείρισης» της Ανγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τρόικα να μη συνοδεύει «θεμιτά αιτήματα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» με καταστροφικές απαιτήσεις μέτρων λιτότητας, που θα βαθύνουν την ύφεση στην Ελλάδα.
«Η Μέρκελ ωθεί τους Ελληνες στην απόγνωση», κατήγγειλε και ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος «Αριστερά» (Die Linke) Οσκαρ Λαφοντέν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Passauer Neuer Presse».
Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» την έλλειψη φρόνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατηγόρησε τους Μέρκελ-Σαρκοζί ότι διασώζουν μόνο τις τράπεζες και τους εκατομμυριούχους με τα χρήματα των φορολογουμένων. Ο Λαφοντέν αμφιβάλλει αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει πια στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι τα ευρωομόλογα έπρεπε να έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια.
Αντιθέτως, κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού συνέχισαν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, με απαράδεκτη ενίοτε φρασεολογία.
Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Τόμας Στέφεν, που δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα «δεν συμπεριφέρεται ως χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου», επειδή ο λαός και οι πολιτικοί της δυσκολεύονται να καταπιούν το δεύτερο Μνημόνιο. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χώρα μας «ιδιάζουσα περίπτωση στην Ευρώπη», προειδοποιώντας μας να μη θεωρούμε δεδομένο το δεύτερο δανειακό πακέτο.
Στο ίδιο στιλ ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ισχυρίστηκε πως η Γερμανία «έδειξε ήδη την αλληλεγγύη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε δικαιούται να περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της» και μάλιστα το συντομότερο.
Πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος. Πιέζοντας την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, εξέφρασε την ανησυχία μήπως μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προκαλέσει ντόμινο σε Πορτογαλία, Ιταλία και φυσικά στη χώρα του.
Πάντως η γερμανική «Die Zeit» υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται παρασκηνιακά εδώ και καιρό για μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, τόσο σε νομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος «εξωπετάγματος» της Ελλάδας από το ευρώ, η «Zeit» γράφει πως το πιθανότερο είναι οι όροι της βοήθειας να γίνουν τόσο σκληροί, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από μόνη της.
Από την πληθώρα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου (ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, σχόλια και οικονομικές αναλύσεις) ξεχωρίζει ο τίτλος της βελγικής «De Morgen» «Οι Ελληνες κατευθύνονται προς τον Τρίτο Κόσμο». «Μπορεί η χώρα να μην ανήκει ακόμη τυπικά εκεί, όμως αποκτά ολοένα περισσότερα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Οι νέοι μεταναστεύουν, οι ηλικιωμένοι γυρίζουν στα χωριά τους, ενώ πληθαίνουν οι ουρές στα δημοτικά συσσίτια».
Η Ελλάδα κυριαρχεί και στα τουρκικά πρωτοσέλιδα. «Για 151 ευρώ ο γείτονας κινδυνεύει να χάσει 130 δισ.», ισχυρίζεται η «Βατάν», αναφερόμενη στη διαφωνία για τη μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 στα 600 ευρώ. Η «Χουριέτ» πρόβαλε το κάψιμο της γερμανικής σημαίας, ενώ η «Ραντικάλ», η «Σαμπάχ», η «Τζουμχουριέτ», η «Γενί Σαφάκ» και η «Μπουγκιούν» εστιάζουν στις απεργίες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
 (Από τον “Ελεύθερο Τύπο”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου