Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ – Σαρκοζί ομολογούν ότι μας δανείζουν μόνο για τους τόκους


Το απόλυτο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα απηύθυναν χθες οι «Μερκοζί», πιάνοντας από το λαιμό τους Έλληνες και δείχνοντας αποφασισμένοι να τους … πνίξουν ακαριαία αν δεν υπακούσουν στις διαταγές τους!
«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί (σ.σ.: οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί) χρειάζονται περισσότερες μέρες. Ο χρόνος τελειώνει κι εδώ πέρα διακυβεύονται πολλά για την ευρωζώνη», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, μετά την κοινή συνεδρίαση του γαλλικού και του γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου.
Τόσο η φιλοξενούμενη όσο και ο οικοδεσπότης ξεκαθάρισαν πως δεν θα υπάρξει νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθούν το PSI και η δανειακή σύμβαση, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στην επόμενη έκθεση της Τρόικας.
Παράλληλα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, όπου θα καταλήγει η ευρωπαϊκή βοήθεια, από το οποίο θα πληρώνονται οι δόσεις και οι τόκοι της Ελλάδας προς τους δανειστές. Ήταν η καλύτερη ομολογία ότι στο συντριπτικό τμήμα τους τα δάνεια των Μνημονίων -για τα οποία μάτωσε ο ελληνικός λαός- δεν πήγαιναν για μισθούς και συντάξεις, αλλά για τα χρεολύσια προηγούμενων οφειλών! Ο νέος … κατοχικός λογαριασμός «θα επιτρέψει τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους», όπως τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν λιγότερο σκληρός από τη Μέρκελ: «Οι Έλληνες ηγέτες ανέλαβαν δεσμεύσεις και πρέπει να τις σεβαστούν. Ο χρόνος εξαντλείται. Οι συμφωνίες πρέπει να υπογραφούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού», τόνισε, υποστηρίζοντας κατά τα άλλα ότι Γαλλία και Γερμανία θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ο Σαρκοζί εκτίμησε πως η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι ζήτημα λίγων ημερών, με συμφωνία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Όσο για την καγκελάριο, «ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως δεν θα υπάρξει συμφωνία (σ.σ.: πρόσθετης βοήθειας) αν δεν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Τρόικας και μάλιστα γρήγορα». Διαβεβαίωσε πάντως σε δηλώσεις στη «ZDF» πως η Γερμανία «δεν θα επιτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σαν καλός μαθητής ο Σαρκοζί χαρακτήρισε «πετυχημένο» το γερμανικό μοντέλο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που πρέπει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Μάντης κακών
Στο μεταξύ, σε συνέχεια των σκληρών δηλώσεων από τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, (Χριστιανοκοινωνιστής) προέβλεψε πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να γλιτώσει τη χρεοκοπία.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πια πιθανή. Ολοι καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά δεν μπορούν η Γερμανία και η Ευρώπη να πληρώνουν συνεχώς, και τελικά οι Ελληνες και πάνω απ’ όλα η κυβέρνησή τους να μην αλλάζουν», δήλωσε ο Σέντερ στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Θεωρώντας την Ελλάδα τελειωμένη υπόθεση, ο Βαυαρός υπουργός επισήμανε την ανάγκη να προστατευθεί η υπόλοιπη Ευρώπη από μια ελληνική χρεοκοπία, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

«Σχέδιο Μάρσαλ»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Χ. Π. Κάιτελ, τάχθηκε υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη σωτηρία της Ελλάδας, μιλώντας στο περιοδικό «Focus».
Ο Κάιτελ χαρακτήρισε «κακή ιδέα» το διορισμό επιτρόπου, καλώντας παράλληλα την πατρίδα του να μην εμφανίζεται ως χώρα-πρότυπο: «Η Γερμανία δεν είναι ούτε τόσο δυνατή ούτε τόσο μεγάλη για να σώσει ολόκληρη την Ευρώπη. Μια ματιά στο χρέος μας δείχνει ότι αυτό κινείται πάνω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ», πρόσθεσε με περίσκεψη ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους μετά το μπαράζ σκληρών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
O Στράιτερ εξέφρασε κατανόηση για το «έντονο ενδιαφέρον» των Γερμανών πολιτικών σχετικά με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τη λύση του προβλήματος.
Γιάννης Παπαδάτος για τον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου