Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα "απειλεί" να ρίξει την κυβέρνηση της Σλοβακίας


Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης στρέφονται την Τρίτη στη Σλοβακία, την τελευταία χώρα...
 
Η Ελλάδα απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση της Σλοβακίας
που καλείται να εγκρίνει τη διεύρυνση του EFSF. 

Ήδη το νεοφιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να απόσχει από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την οποία η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει επαρκή αριθμό ψήφων για να επιτύχει την κύρωση της συμφωνίας απόψε, ενώ το αποτέλεσμα της διαδικασίας ενδέχεται να σημάνει την πτώση της κυβέρνησης.

Εάν η κυβέρνηση πέσει, το σχέδιο ενίσχυσης του EFSF μπορεί να εγκριθεί με νέα ψηφοφορία με τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο ξεκινά το μεσημέρι, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Smer της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι η Βουλή της χώρας θα επικυρώσει τη συμφωνία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν, παρά την αναμενόμενη απόρριψή της στη σημερινή ψηφοφορία.

Το Smer έχει επανειλημμένα πει ότι τάσσεται υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας ενίσχυσης του ΕFSF, αλλά θέτοντας ως όρο για να το κάνει, να υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα συνδέσει την ψηφοφορία για την έγκριση της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την έκφραση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή της. Η Ραντιτσόβα δήλωσε πως ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα έχει θετικό αποτέλεσμα, διαφορετικά μπορεί να επαναληφθεί.

«Ανακοίνωσα στους εταίρους μου του συνασπισμού ότι καθιστώ τη σημερινή ψηφοφορία για το μέλλον μας στην Ευρώπη θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή μας. Η πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί μία απομόνωση της Σλοβακίας», δήλωσε η Ραντιτσόβα.

«Λυπάμαι που ένας εταίρος του συνασπισμού μας δεν έχει αποδεχθεί την προσφορά ενός εν δυνάμει συμβιβασμού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, αναφερόμενη στο μικρό κίνημα «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», που απειλεί να τορπιλίσει τη σημερινή ψηφοφορία.


Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μπρατισλάβα διαθέτει 79 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου και κατά συνέπεια δεν διαθέτει ικανή πλειοψηφία χωρίς της ψήφους του κινήματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη».


Αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της κυβέρνησής της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο 2010, η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα απείλησε να παραιτηθεί, εάν ο συνασπισμός δεν καταλήξει σε συμφωνία.

Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας χθες από τη Μάλτα. Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Στη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει χθες το κόμμα της Ραντιτσόβα, η οποία απευθύνεται ιδιαίτερα στο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) που αντιτίθεται στην διεύρυνση του ταμείου, προτείνεται στο μέλλον οι εκταμιεύσεις από το ΕFSF να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής, τα κόμματα να μην έχουν δικαίωμα βέτο - όπως ζητούσε το SaS - ενώ συνιστά και τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα καθορίζει τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου