Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αντισυνταγματικό το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Αντισυνταγματικό το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, λένε Γερμανοί οικονομολόγοιΗ εκδίκαση της προσφυγής ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού...
στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, άρχισε σήμερα Τρίτη στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταθέτοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, δήλώσε ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να διασώσουν την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο ταμείο αρωγής των ευρωπαϊκών οικονομιών, ώστε να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους».

Συνέδεσε έτσι για πρώτη φορά ευθέως και ρητώς την επίλυση την ελληνική κρίση χρέους με την τύχη του ευρώ.

«Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε πιο δραματικές συνέπειες από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και ως εκ τούτου θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο να δοκίμαζε κανείς την αντίδραση της αγοράς σε μια τέτοια χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης ήταν πολύ μεγάλος το Μάιο του 2010 και ως εκ τούτου απαιτείτο η ανάληψη άμεσης δράσης για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ. 

«Ενα σταθερό νόμισμα είναι ο πυλώνας της οικονομικής ευημερίας της Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντικό για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, καθώς το ευρώ είναι ήδη ένα περιζήτητο αποθεματικό νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, ο Γιόαχιμι Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας που θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δε συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.

«Με τα δάνεια αυτά θα βαθύνει η ελληνική κρίση», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. «Με τον τρόπο αυτόν και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή», εκτιμά ο κ. Σταρμπάτι.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επικριτών του ευρώ, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών τυπώνοντας χρήμα και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η «ομάδα Σταρμπάτι» υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του γερμανικού κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου