Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμα 24ωρα για την ευρωζώνη

Μετά και την Ιρλανδία ποιος; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την ευρωζώνη, την ώρα που τα spreads καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο, τα ρεκόρ ανόδου σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα, το ευρώ δέχεται σημαντικές πιέσεις υποχωρώντας χαμηλά διμήνου, τα χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες και η ανησυχία για ενδεχόμενο ντόμινο χρεών, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ήδη οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προχωρούν στη λήψη πρωτοφανών μέτρων λιτότητας, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Η Πορτογαλία ανακοίνωσε μείωση 5% στους μισθούς, πάγωμα συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%. Στο ίδιο κλίμα και οι κινήσεις του ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος προειδοποιεί τους κερδοσκόπους ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους τους.

Το θέμα όμως, όπως σχολιάζει μερίδα οικονομικών αναλυτών, είναι πως η άνοδος των spreads και η φιλολογία που αναπτύσσεται αναφορικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ορισμένων χωρών, ίσως να μην είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, αλλά αδυναμία των αγορών να διακρίνουν σημάδια ανάκαμψης.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα, καθώς ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Δουβλίνο υπό το βάρος των πιέσεων των Βρυξελλών, επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις και ζητήσει άμεσα τη χορήγηση 80-90 δισ. ευρώ. Το σκηνικό μεταφέρεται πλέον στη Λισαβώνα, η οποία φέρεται να δέχεται πιέσεις για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, σε μία προσπάθεια να απομακρυνθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος Ισπανία.

Η συζήτηση για πιθανή ένταξη της τελευταίας στο μηχανισμό στήριξης, είναι λογικό να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου